FOTO: Nova ekonomija

Šef MMF u Srbiji: Za reformu Poreske uprave važna politička podrška

FOTO: Nova ekonomija

U poslednjih nekoliko godina ostvaren je naredak u reformi Poreske uprave Srbije, ali reforma poreske administracije biće dug proces koji zahteva velike napore i snažnu političku podršku”, kazao je za Novu ekonomiju šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastan Sosa.

On je podsetio da je početkom 2015. godine, kada je zaključen stend-baj aranžman između Srbije i MMF-a, čiji je deo i reforma Poreske uprave, Srbija bila u lošoj ekonomskoj situaciji, sa ozbiljnom fiskalnom neravnotežom i strukturnim slabostima.

"U to vreme, MMF je procenio da je na učinak Poreske uprave negativno uticao loš menadžment i zastarele strukture i procesi. Posebne slabosti bile su održavanje registara, upravljanje rizikom, revizija i upravljanje kašnjenjima u plaćanju poreza”, kazao je Sosa za Novu ekonomiju.

Cilj reformi je, prema njegovim rečima, bio da se napravi snažna, efikasna i moderna poreska administracija i zato je polovinom 2015. godine Vlada usvojila Program transformacije PU čiji su prioriteti bili: bolje upravljanje, pojednostavljivanje organizacije centrale PU i filijala, uvođenje modernog sistema upravljanja rizicima, modernizacija IT sistema i poslovnih procesa.

"Iako su procesi bili veoma spori u prve dve godine, ubrzani su tokom 2018. nakon što je usvojen Akcioni plan. Napredak se sada vidi u popravljanju nekih poslovnih funkcija", ističe Sosa. 

Uz tehničku podršku MMF-a situacija je popravljena u registru poreskih obveznika, elektronskim prijavama, analizi rizika, kvalitetnijim uslugama obveznicima i boljoj naplati poreza. U junu 2019. napravljen je važan korak – razdvojene su osnovne delatnosti (naplata najvažnijih poreza) od non-kor delatnosti, odnosno naplatu manjih poreza i osnovne delatnosti su konsolidovane u manji broj filijala", naveo je on.

PROČITAJTE JOŠ: U KOJU ĆETE FILIJALU: OD DANAS NOVA MREŽA PORESKE UPRAVE

Prema njegovim rečima, razdvajanje osnovnih od sporednih delatnosti je važno, ali ono označava tek početak procesa reformi. 

Sledeći korak je modernizacija IT i upravljanje evidencijama, kao i reinženjering poslovnih procesa, kazao je šef kancelarije MMF u Srbiji.

ned slicica


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara