FOTO: Nova ekonomija

Šef poljoprivredne inspekcije: Najveći broj nepravilnosti na deklaracijama

FOTO: Nova ekonomija

Najveći broj zabeleženih nepravilnosti u kontroli prehrambenih proizvoda tiče se deklaracija, uglavnom zato što se regulative često menja, pa proizvođači nekada nemaju dovoljno vremena da odgovore na nove uslove, što je greška ne samo proizvođača nego i trgovaca, kazao je Nenad Vujović,  rukovodilac Poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane na nedavno održanom panelu na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.
 

On je naveo je da su rezultati nadzora danas bolji nego pre tri godine, zato što svaki privredni subjekat može da zahteva da ga inspekcija poseti, da definiše sve nepravilnosti i da rok za njihovo uklanjanje. 

Vujović je dodao da takav pristup jeste zahtevniji, ali da privreda smatra da je sistem sada bolji, između ostalog i zato što propisi po prvi put predviđaju kaznene odredbe i za same inspektore. 

"Bezbednost hrane u Srbiji je na visokom nivou. Loši primeri su tu samo da bi nam potvrdili da su inspekcijske kontrole neophodne. Regulativa je u najvećoj meri usaglašena sa praksom EU, sistem funkcioniše, a količina izvoza potvrđuje da je naša poljoprivreda rado primljena”, ocenio je Vujović. 

Panel diskusija održana je u petak 29. novembra u sklopu proslave "Prehrambena industrija - nekad i sad, pravci i trendovi” povodom proslave 60 godina rada Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju.

PROČITAJTE JOŠ: VELIKE KOMPANIJE BRZO POVLAČE SUMNJIV PROIZVOD SA POLICA


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara