Šest kompanija zainteresovano za kupovinu državnog udela u Jubmes banci

Za kupovinu državnog udela u Jubmes banci zainteresovano je šest kompanija, tri domaće i tri strane, saznaje Blic u Vladi Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da će država svoj udeo u Jubmes banci, od ukupno 20,2 odsto, prodati do kraja godine. 

Kako saznaje Blic, prodaja ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni vlasnik, gotovo da je izvesna. Jedan od razloga je što su u konkurenciji šest zainteresovanih kompanija ozbiljni igrači koji imaju dobra iskustva u bankarskom sektoru, a drugi činjenica da država ima veliku mogućnost izbora.

"U roku predviđenom javnim pozivom pristiglo je šest pisama o zainteresovanosti za kupovinu državnih akcija u Jubmes banci, među kojima su tri domaće i tri strane kompanije. Konkurencija je dobra, a Vlada odlučna da u naredna dva meseca proda svoj udeo i tako započne izlazak iz vlasničke strukture nekoliko banaka",
kaže izvor Blica.

Pored države, kao najznačajnijeg akcionara, drugi najveći akcionar u Jubmes banci je Beobanka u stečaju sa udelom od 6,6 odsto, dok je na trećem mestu SFRJ sa 5,33 odsto akcija koje nisu podeljene nakon raspada Jugoslavije. 

Jedan od značajnih akcionara, na četvrtom mestu po udelu, jeste kompanija Alfa plam sa udelom od 4,99 odsto, a koja je u vlasništvu uspešnog srpskog biznismena Miroljuba Aleksića. On se već oprobao u bankarskim vodama, 1996. godine je osnovao Alko banku, koju je 2007. prodao belgijskoj KBC banci. 

U međuvremenu je kupovao i osnovao dvadesetak uspešnih kompanija poput hotela Izvor u Aranđelovcu, Pionira u Subotici, Hisara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.