Šest opština spustilo rampu za nove mini hidroelektrane

Nova ekonomija

U poslednjih nekoliko meseci šest opština stavilo je zabranu na izgradnju mini hidroelektrana, a opština Arilje je poslednja u nizu koja više neće izdavati građevinske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana. 

Ariljski odbornici u četvrtak 5. marta su jednoglasno usvojili odluku kojom se ne ostavlja mogućnost izdavanja građevinskih dozvola za mini hirdroelektrane dok je ovaj akt na snazi pa će od daljeg podizanja objekata biti zaštićen Veliki Rzav, jedna od najčistijih reka u Srbiji.

"Do usvajanja izmena i dopuna prostornog plana zabranjuje se izrada planskih i urbanističkih  dokumenata za razradu novih lokacija za izgradnju mini hidroelektrana, kao i izdavanje građevinskih dozvola", navodi se u prostornom planu.

Na teritoriji Arilja postoje dve mini hidroelektrane i obe su u fazi izgradnje. Jedna derivaciona nalazi se na Panjici, a druga je pribranska na Moravici. 

Reka Rzav

Na slici: Reka Rzav, kod Arilja (Foto: Miroslav Petrović)

Odluku o zabrani novih MHE krajem februara doneli su i odbornici opštine Svrljig. 

“Moramo da sačuvamo to što nam je priroda dala. Posle ove odluke više niko ne može da dobije dozvolu za izgradnju MHE na području Svrljiga, rekao je šef odborničke grupe Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić. Na teritoriji Svrljiga nije sagrađena nijedna mala hidroelektrana. 

Broj opština koje zabranjuju gradnju mini hidroelektrana se uvećava. Osim Arilja i Svrljiga, ovakvu odluku u poslednjih nekoliko nedelja donete su u Boru i Užicu. 

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić objasnio je da su izdate dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana istekle i da će one biti zabranjene na teritoriji ovog grada. 

I užički odbornici odlučili su da se do daljeg neće izdavati građevinske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana na teritoriji ove opštine. 

Na spisku gradova koji su rekli NE mini hidroelektranama je i Paraćin. Odeljenje za urbanizam u ovoj opštini poništilo je krajem prošle godine pravosnažno rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju MHE na reci Grzi. 

Slučaj koji je izazvao najveću pažnju javnosti bio je onaj koji se tiče mini hidroelektrana na Staroj planini. Posle višemesečnih protesta meštana, investitor Dragan Josić odustao je od izgradnje. Skupština grada Pirota u septembru prošle godine donela je odluku da iz budućeg prostornog plana izbriše sve lokacije za male hidroelektrane na području zaštićenog područja Stare planine. Međutim, pitanje reka sa ovog područja koje su već "ugurane" u cevi još nije rešeno, a aktivisti Sačuvajno reke Stare planine najavili su da će ih sami ukloniti.

Prema podacima ministarstva ekologije i zaštite životne sredine u Srbiji ima oko 100 mini hidroelektrana, a katastrom mini hidroelektrana napravljenim 80-tih godina, planirano je 850 lokacija. 

Izmenama zakona o zaštiti životne sredine koje je najavilo resorno ministarstvo trebalo bi da bude zabranjena izgradnja MHE u zaštićenim područjima. 

Međutim, kada će zakon biti promenjen i kakve izmene će sadržati, nije poznato. Podsećamo da je premijerka Ana Brnabić ocenila u januaru da je besmisleno zabraniti izgradnju mini hidroelektrana.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara