Šta čeka studente: Razmatraju se tri modela nastave na fakultetima

Pixabay

Početak ove akademske godine biće drugačiji nego što je to bilo ranije, jer će zbog aktuelne epidemije koronavirusa, nastava na visokoobrazovnim institucijama morati da se realizuje po drugačijem modelu. Prema rečima rektorke Ivanke Popović najrealniji scenario je da se teoretski deo odvija onlajn, dok će se praktični obavljati na fakultetima. Prorektor za nastavu BU Petar Bulat kaže da se razmatraju tri modela.

To su, navodi, klasična nastava (u zavisnosti kako se situacija sa epidemijom odvija, krajem septembra, početkom oktobra), drugi je taj hibridni (predavanja onlajn, vežbe na fakultetima) i treći da se ide kompletno onlajn, što je, kako ističe, za neke discipline nemoguće.

Bulat kaže u ovom trenutku izgleda najizvesniji hibridni model, dodajući da je moguća i modifikovana verzija hibridnog sistema - tj. da se samo određene ključne vežbe održavaju u prostoru sa manjim grupama, kako bi se povećala bezbednost.

Tokom leta su mnogi fakulteti organizovali dopunsku edukaciju nastavnika za onlajn nastavu, dodaje.

U studentskoj populaciji, barem krajem, maja, nije bilo tako velikog broja zaraženih kako se činilo, na BU ima 100.000 studenata, a imali smo oko 200 registrovanih slučajeva, rekao je Bulat.

Bulat je rekao da se fakulteti pridržavaju svih mera i da će i po ovom pitanju pratiti odluke Kriznog štaba, Ministarstva prosvete i Instituta Batut.

U zakonu stoji da se ispit polaže u sedištu visokoškolske ustanove, i da bi u Srbiji bili mogući onlajn ispiti, mora da se promeni zakon. Da bi se tako nešto realizovalo, Bulat kaže da je potrebno da ode predlog iz Ministarstva u Skupštinu, a da ne veruje da bi tako neku mogućnost mogli da dobijemo pre kraja septembra.

"Za mene je pitanje kako će se ispiti održavati onlajn, jer znate i sada se javljaju povremeno pitanja korišćenja bubica i drugih nedozvoljenih sredstava na ispitima, a u onlajn okruženju to će biti lakše i ja sam zabrinut. Ali to nije samo naša briga, u kontaktu sa kolegama iz Evrope i kod njih postoji skepsa kad su onlajn ispiti u pitanju", rekao je Bulat.

On napominje da nema idealnog rešenja ni na fakultetima kad su u pitanju bubice, jer se dešavalo da oni koji prodaju ometače fakultetima, omoguće da bubice koje oni prodaju "prolaze".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara