Papa zainteresovan za robote FOTO: Papska akademija za život

Šta je budućnost: roboti i(li) migranti

Papa zainteresovan za robote FOTO: Papska akademija za život

Iako Vatikan nije prvo mesto na koje biste pomislili kada je reč o robotima, naučnici, etičari i teolozi nedavno su se okupili upravo na tom mestu, kako bi razgovarali o budućnosti robotike, piše BBC.

Ovu radionicu organizovala je Papska akademija za život, koju je pre 25 godina osnovao Papa Ivan Pavle II kao odgovor na brze promene u biomedicini.

Tom prilikom, papa Franja se osvrnuo na paradoks napretka, te je ukazao na važnost promišljanja prilikom razvoja tehnologije, kao i o mogućim posledicama.

On je podvukao da je važno razumeti ove epohalne promene i staviti ih u službu ljudi, uz istovremeno poštovanje unutrašnjeg dostojanstva svih bića.

S druge strane, japanski profesor Hiroši Ishigura izneo je pretpostavku da se ljudska bića za 10.000 godina neće sastojati samo od krvi i mesa, jer će potrebe tela zahtevati trajnije, otpornije, neorganske materijale.

On je dodao da će se japanska populacija prepoloviti u narednih pedeset godina, te da upravo robote vidi kao adekvatnu soluciju za rešavanje ovog demografskog pitanja, pre nego dovođenje migranata ili preuzimanje baby boom mera.

Ishigura navodi da je Japan jedna specifična ostvrska zemlja, te da strancima nije lako da se prilagode tamošnjim uslovima života i da je "proizvodnja robota” adekvatnija mera populacione politike.

Kao odgovor na to, arhiepiskop Vinćenzo Pagliu podsetio je da je važno ne zaboraviti da smo svi mi samo stvorenja, ali ne i kreatori i da je meso telo sa dušom, a duša duh sa telom, što je nemoguće razdvojiti.

S druge strane, Evropska grupa za nauku i nove tehnologije predstavila je prošlogodišnji izveštaj koji se bavi "urgentnim i kompleksnim moralnim pitanjima” koja se odnose na ekspanziju veštačke inteligencije i robotike.

Fokus rada ove grupe odnosi se na to da li roboti mogu u jednom trenutku dobiti ljudska prava, te u tom smislu biti rame uz rame za čovekom.

Profesorka Voopen je stava da roboti i veštačka inteligencija ne treba da imaju svoja prava, već da se ona odnose isključivo na ljudska bića. Ona smatra da produbljivanje ove debate može ići dotle da se u jednom trenutku odlučuje da li ti entiteti imaju dušu ili ne.

Suprotno tome, profesor Ishiguro misli da što smo bliže robotima, to ćemo sve više želeti da im dodelimo svoja prava i određen vid zaštite.

S tim u vezi, Vatikan se nedavno udružio sa Majkrosoftom kako bi zajednički ponudili međunarodnu nagradu za etiku i veštačku inteligenciju za najbolju doktorsku disertaciju 2019. godine na temu "Veštačka inteligencija u službi ljudskog života".

Ova saradnja nastala je kao rezultat privatnog sastanka između pape Franje i predsednika Majkrosofta Breda Smita.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara