Šta je skuplje, oproštaj od frilensera ili oproštaj poreza?

Foto: Pixabay

Broj poreskih prijava za samooporezivanje dupliran je u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju podaci Poreske uprave. Takve prijave podnose frilenseri koji ostvaruju prihode iz inostranstva. Oni su, međutim, saglasni s ekonomskim stručnjacima u oceni da taj broj sam po sebi ne znači ništa.

U oktobru je podneto 3.020 prijava za plaćanje poreza, dok ih je u istom mesecu prošle godine bilo 1.616. Taj podatak ukazuje da je Poreska nedavnom najavom kontrole plaćanja poreza i doprinosa probudila svest kod dela frilensera da samoinicijativno prijave porez, piše dnevni list Politika.

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, kaže da prijave za samooporezivanje nije podneo veliki broj frilensera, naročito ako se uzme u obzir to da ih u Srbiji, prema nekim procenama, ima oko 100.000.

"Tih novih 1.500 prijava je moglo da podnese dvadesetak osoba koje su proteklih pet godina imale po jednu mesečnu uplatu, jer se prijava podnosi za svaki pojedinačni novčani priliv iz inostranstva", objašnjava Pogačar.

"Kada bi bila poznata suma uplaćenih poreza, tada bismo znali da li je podneto 1.500 prijava na iznose od po 50 evra ili se stvarno pojavio jedan veliki obveznik i platio porez", kaže profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević.

ZAŠTO DRŽAVA PRITISKA FRILENSERE I ŠTA ONI PLANIRAJU DALJE

Radosavljević smatra da bi Ministarstvo finansija i frilenseri trebalo zajedno da dogovore dugoročno rešenje tog pitanja, gde bi frilenseri bili prepoznati kao specifična grupa u poreskom sistemu. Napominje da to ne bi trebalo izjednačavati sa pričom o paušalcima, jer njima dug nije otpisan, već reprogramiran.

"Ja nisam za otpisivanje bilo čijeg poreza iako država često to radi za neka pravna lica. Ali za odlaganje plaćanja jesam. To što neko nije plaćao porez pet godina jeste njegova odgovornost, ali je odgovornost i Poreske uprave. Da se ne bi tražilo ko je više odgovoran, država treba da ponudi rok u kome će se izmiriti zaostale obaveze. Opraštanje poreza stvara moralni hazard. Izričito sam protiv toga, jer to narušava poreski sistem", kaže Radosavljević.

ŠTA BI VIŠE KOŠTALO DRŽAVU?

Komentarišući izjavu profesora Radosavljevića, Udruženje radnika na internetu je saopštilo na svojoj fejsbuk stranici da je profesor možda u pravu kada kaže da bi opraštanje poreza frilenserima državu skupo koštalo.

"Državu bi mnogo više koštalo guranje velikog broja građana još dublje u crnu zonu ili višestruko ubrzano iseljavanje iz zemlje, jer im se nijedan drugi izbor za rad ne ostavlja", navodi se u saopštenju Udruženja radnika na internetu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Bane

    Rashodi ove drzave pojedu jednu trecinu ukupnog BDP zemlje vec decenijama unazad. Znacajan deo tih rashoda su plate administracije koja ukljucuje i poresku administraciju. Ako gradjani i privreda ove zemlje nju tako skupo placaju - nelogicno je ne ocekivati da ta ista administracija bar uradi posao za koji je placen, a to je da na vreme informise poreske obveznike o njihovim obavezama. Licno, da sam premijer otpisao bih poreski dug svim obveznicima koji nisu na vreme obavesteni o svom dugu od strane poreske administracije, i isti naplatio od onih koji su placeni da ljude informisu koliki porez treba da plate. Sve ostalo je bahatost !

  • Programer

    Ova situacija nosi dve kosekvence, obe su propust drzave. U prvoj, gde se insistira na plaćanju poreza koji nije plaćan je razlog loše poslovne klime u drzavi i onemogucavanje ravnopravnog oporezivanja, čime su ljudi pribegli zaobilaženju poreza, svakako nelegitiman potez. U drugoj, ignorisanje uvođenja modernijeg modela poslovanja prouzrokovaće iseljenje, ako ne frilensera bar posla van granica zemlje. I jedna i druga varijanta su najviše bolne za državu, jer da bi se ovde porez plaćao mora da postoji osnov za to a ne samo načelo. Treba ponuditi ljudima tako skupu uslugu srazmernu plaćenom porezu što svakako ne može da se očekuje od ove države. Treba raditi na novim modelima sličnim kao što rade zemlje u okruženju da se porez ne bi pretvorio u harač.

  • Poreski raj

    Nisu svesni greske strucnjaci sendvicari. Stvarno misle da ce im ovo nesto doneti? Pa oni su virus koji unistava domacina, a zna se sta se desi kads domacin izgubi bitku - crkne i virus.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.