Šta je Srbiji nepohodno za dalji razvoj startap scene?

Foto: Pixabay

Srpski ekosistem startapa, malih inovativnh preduzeća, nalazi se u prvoj fazi razvoja, pokazuju istraživanja američke kompanije Startup Genome, prenosi Netokracija. Prvi korak u tom procesu je rast samog ekosistema, kaže predstavnik kompanije Startup Genome, Stefan Kuster.

"Trebalo bi da podstaknemo veći broj ljudi, koji nisu na univerzitetu, ali nisu ni započeli karijeru da se odluče za preduzetništvo. To nije lako, a percepcija ličnog rizika može mnoge sprečiti u ovom koraku", kaže Kuster.

On navodi i da je potrebna jasna poruka predstavnika vlasti svim ljudima koji žele da pokrenu svoj biznis u nekoj od inovacionih grana.

Kuster dodaje i da predstavnicima vlasti uvek treba ukazivati i na pozitivne primere iz te oblasti, naročito na one koji pokazuju da su neki ljudi uspeli da održe svoju egzistenciju dok su osnovali svoju kompaniju.

Neki od dobrih primera podrške su, kako naglašava, dodeljivanje dvanaestomesečne stipendije za mlade preduzetnike, mogućnost zapošljavanja za one koji su se usudili, ali u tome nisu uspeli.

Kuster smatra da to predstavlja problem mladim kompanijama širom sveta kada žele da se transformišu iz grupe prijatelja u profesionalnu kompaniju koja ima različite zahteve u pogledu finansiranja, upravljanja i procesa. 

"Rešenja za finansiranje zasnovana na ranoj fazi i kapitalu, pristup profesionalnom akceleratorskom programu i zaista izvanredno mentorstvo potrebni su da bi se povećala verovatnoća da startap preraste u kompaniju za skaliranje", ističe Kuster.

On prumećuje da Srbija danas ima premalo kompanija koje obavljaju takvu uspešnu tranziciju, ali napominje da to nije neuobičajeno, već tipično za ekosistem koji se nalazi u fazi svoje aktivacije. 

SRPSKA STARTAP SCENA TRENUTNO U FAZI RAZVOJA, ALI RASTE BRŽE OD REGIONA

UNAPREDITI FINANSIRANJE STARTAPA

Kuster kaže i da se Srbija posebno ističe na Zapadnom Balkanu po veličini i stepenu razvoja svog ekosistema startapa, velikom napretku u uspostavljanju politika koje su povoljnije i podržavaju preduzetništvo.

Ocenjuje da su to važni temelji na kojima se treba nadograđivati i napominje da su mentorstvo i razmena znanja odličan način za dalje ubrzanje lokalnog razvoja, jer se tako otvaraju novi putevi za prodaju usluga na inostranom tržištu.

Kuster primećuje i da u Srbiji postoji niz osnivača kompanija u oblasti startapa, koji su daleko iznad domaćeg proseka.

"Novi sektori, na primer agrotech (inovacije u poljoprivredi), takođe pružaju dodatne mogućnosti, ali trebalo bi raditi na stvaranju odgovarajućih rešenja za finansiranje iz privatnih izvora u kom su ekosistemi iza Zapadne Evrope, Poljske i Rumunije daleko ispred", kaže Stephan Kuster.

Kao najjače grane domaćeg startup ekosistema u Srbiji Starup Genome istraživanje je izdvojilo industriju igara i blockchain.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara