FOTO: Pexels

Šta je zajedničko Siniši Malom i tržnom centru Ada Mol?

FOTO: Pexels

Svečano otvaranje beogradskog šoping centra Ada Mol preko puta Ade Ciganlije nije prošlo bez ministra finansija Siniše Malog, političara iz vrha vlasti poznatog po mnoštvu koruptivnih poslova u koje je uključen, piše Dragana Pećo, novinarka Krika. 

Krik podseća da se na mestu gde se danas nalazi ovaj šoping centar nekada je bilo preduzeće „Minel Dinamo". 

Pre petnaest godina, to preduzeće privatizovao je beogradski arhitekta Boško Urošević. Kako je ranije otkrio KRIK, Siniša Mali mogao je da plaća i podiže novac sa bankovnog računa arhitekte Uroševića u „Telenor" banci. Javnosti do danas nisu poznati detalji tih transakcija.

Zanimljivo je, navodi se u tekstu, da „Telenor" banka u Srbiji posluje od septembra 2014. te je račun arhitekte bio otvoren u vreme dok je Mali bio gradonačelnik.

Građani do danas od Malog nisu čuli po kom osnovu je raspolagao novcem sa računa arhitekte. To je, međutim, bio samo jedan od 45 bankovnih računa koje je kontrolisao Mali.

Sinišu Malog još nešto spaja sa ovim šoping centrom – njegov investitor.
Tržni centar „Ada Mol" izgradila je međunarodna građevinska kompanija „GTC". Sa „GTC"-om je Mali, kako je ranije pisao KRIK, poslovno povezan.

Naime, jedna od ofšor firmi Malog koje je otkrio KRIK je i kompanija „Alessio Investment" sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Sumnja se da je Mali posredstvom ove kompanije bio umešan u pranje pola miliona evra. 

Na nju je prebacio i vlasništvo nad deset hektara državne zemlje kod Vršca koju je njegova porodica nelegalno prisvojila.

Upravo posredstvom „Alessio Investment", koja je račun otvorila u švajcarskoj banci, Mali je poslovno sarađivao sa „GTC"-om. Ova ofšor firma Malog, prema dokumentaciji koju je prikupio KRIK, imala je pet odsto vlasništva u „Real estate developments", ćerki firmi „GTC"-a.

Ofšor kompanija „Alessio" iz vlasništva „Real Estate Developments" izašla je u novembru 2014 – kada je Mali već bio na funkciji gradonačelnika.

A dok je bio gradonačelnik, Mali je promovisao svoje poslovne partnere. Nekoliko puta bio je glavni gost „GTC"-a – polagao je kamen temeljac na njihovim gradilištima i sekao crvenu traku pri otvaranju njihovog poslovnog kompleksa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara