Šta sa subvencijama u slučaju otkaza radnicima

Foto: Medija centar Beograd

Srbija je uložila mnogo novca u otvaranje radnih mesta subvencijama stranim investitorima. Pitanje je da li su oni u obavezi da te subvencije vrate ukoliko otpuštaju radnike.

Ekonomista Mihailo Gajić, programski direktor istraživačke jedinice Libertarijanskog kluba Libek kaže za Novu Ekonomiju da sve zavisi od toga kakvi su uslovi u ugovorima koje je država sklopila sa investitorima.

“To je čisto pravničko pitanje. Ako to stoji u ugovoru, onda može da se uradi. Ako ne stoji u ugovoru, nije moguće. Zavisi od toga kako je napisano u ugovoru”, rekao je Gajić.

On kaže da bi ukoliko bi država tražila od kompanija da vrate subvencije one mogle da zatraže međunarodnu arbitražu, zbog čega bi Srbija mogla da se nađe u situaciji da plaća penale. 

Gajić je rekao da, kada je u pitanju otpuštanje radnika, situacija zavisi od slučaja do slučaja i smatra da preduzeća ne očekuju da će se šira slika bitno promeniti posle ukidanja vanrednog stanja u zemlji. “Vrlo je verovatno da preduzeća koja otpuštaju radnike računaju na to da će posle ukidanja vanrednog stanja da se sve vrati na staro”, ocenjuje Gajić.

Kada su u pitanju procene o posledicama krize zbog pandemije, Gajić kaže da se na svetskom nivou ne očekuje pozitivan razvoj i da će preduzeća odluke o otpuštanjima donositi u skladu sa time. “Ono što mi posmatramo je da agencije koje se bave ekonomskim predviđanjima ukazuju na veliku recesiju”, rekao je Gajić i dodao da se, ako se smanjuje i ekonomija Kine, ni u Srbiji ne može očekivati drugačije. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara