FOTO: Nova ekonomija

Štrajk glađu sve češće sredstvo borbe u Srbiji

FOTO: Nova ekonomija

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović najavio je da će malinari danas u pet do 12 stupiti u štrajk glađu zbog niske otkupne cene maline. 

„Najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvodjačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu", rekao je Radović agenciji Beta.

Štrajk glađu je retkost među poljoprivrednicima, i Nova ekonomija nije pronašla sličan primer u skorije vreme. Pa ipak, poslednjih godina gladovanje je postalo čest metod borbe, iako ne donosi uvek rezultate.

U aprilu ove godine otpušteni radnici Srpske fabrike stakla stupili su u štrajk glađu sa zahtevom da budu vraćeni na posao, jer je Privredni sud u Kragujvcu poništio odluku o proglašenju stečaja na osnovu koje im je uručen otkaz.

Ova fabrika bila je u vlasništvu bugarskog biznismena Cvetana Vasileva, koga vlasti u Bugarskoj optužuju da je ilegalno stekao oko 103 miliona evra. 

Staklaru je nakon toga preuzeo CPR Impeks u 2015. godini, ali su se problemi te fabrike nastavili. Stečaj je proglašen 2017. godine, ali je ukinut krajem 2018.

Otpušteni radnici koji su za otkaze saznali preko društvene mreže Fejsbuk stupili su u štrajk glađu, koji su pauzirali. Po nekim medijskim izveštajima, pokušaji da se oživi štrajk trajali su do početka maja.

PROČITAJTE JOŠ:

Smanjuju plate radnicima, a od države dobili milione evra

Radnici na Zapadnom Balkanu u jako lošem položaju

Samo malo pre njih, u martu ove godine, deo radnika saobraćajnog preduzeća "Lasta" iz Mladenovca stupio je u štrajk glađu zbog niskih plata. Oni su tvrdili da ni ne znaju kolika im je satnica jer se ne zna kako se vrši obračun.

Pritisak je na prvi pogled uspeo jer ih je sledećeg dana posetio generalni direktor Toni Gajić i obećao im povišicu i promenu načina obračuna plate.

Prošle godine u septembru je u štrajk glađu stupilo 40 od 70 radnika Gumoplastike iz Bujanovca zbog neisplaćenih zarada.

Štrajk u tom preduzeću gde su plate, kako navode mediji, retko prelazile 10.000 dinara, trajao je još od 2017. godine. Ali država i političari obratili su pažnju tek kada su stupili u štrajk glađu, naveli su tada sami radnici.

Država, koja je većinski vlasnik Gumoplastike, uspela je da odgovori radnike od štrajka glađu posle nekoliko dana. Problemi ove firme nisu rešeni i u martu 2019. otvoren je stečajni postupak.

U julu 2017. godine glađu je štrajkovalo i četvoro radnika Fabrike šinskih vozila Goša, ali su odustali. 
Treći pokušaj da se ta fabrika proda oglašen je prošlog meseca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara