Foto: N1, Screenshot

Žalba na ocenu Stručne komisije o doktoratu Malog - samo ako je pokrene bilo ko iz naučne zajednice

Foto: N1, Screenshot
Na današnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu jednoglasno je usvojen predlog rektorke Ivanke Popović da će biti podneta žalba Odboru za profesionalnu etiku na izveštaj Stručne komisije FON-a prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, ukoliko rektorki stigne makar jedna žalba koju Univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom zvanju, prenosi Insajder.

„Da ne bismo uskratili mogućnost podnošenja žalbe, ono sto ja predlažem jeste da Senat donese odluku kojoj se ovlašćuje rektorka da u ime univerziteta podnese žalbu na osnovu inicijalnih žalbi koju univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom stanju", rekla je na današnjoj sednici rektorka, javlja novinarka Insajdera.

Rok za podnošenje inicijalnih žabi je 24. maj.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mislim da je ovo način kako Senat može da obezbedi potpunu otvorenost i transparentnost ovog postupka. Mislim da smo dali potpuno otvorenu situaciju da oni koji su kompetentni mogu da podnesu inicijalnu žalbu i da u potpunom poverenju znaju da će one u celosti one biti prosleđene kome treba", istakla je rektorka Popović.

Članovi Saveta su bili jednoglasni u ovoj odluci.

Rektorka je na sednici rekla i da je Univerzitet institucija od javnog značaja i da je njihov zadatak da je čuvaju i unaprede.

„Mi kao narod nemamo dobru tradiciju čuvanja naših institucija. Ne treba da dozvolimo dalje slabljenje institucije, a za to je potreban jedinstveni stav", istakla je Ivanka Popović.

„Doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada"
U izveštaju Stručne komisije FON-a je navedeno da je na osnovu svoje analize zaključila da je doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada.

„Iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada. Stručna komisija smatra da je Kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i prelaže da se Kandidat dr Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju", zaključila je Stručna komisija.

Ovaj izveštaj potpisali su prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater, prof. dr Dragan Mikerević.

U izveštaju piše i da greške i propusti koji se mogu naći u radu nisu isključiva odgovornost Malog, već da odgovornost leži i na članovima Komisije za ocenu i odbranu rada, pred kojima je 2013. godine Mali odbranio doktorat.

„Članovi komisije su morali više da rade sa Kandidatom i pomognu mu u poštovanju najviših akademskih standarda u izradi pojedinih poglavlja ovog rada”, piše u izveštaju.

Na ovaj izveštaj pravo žalbe prema Pravilniku ima jedino Univerzitet u Beogradu.

Izveštaj je, kako je ranije za Insajder objasnila rektorka Ivanka Popović, Univerzitetu dostavljen 9. maja, a rok za žalbu Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta je 15 dana.

Odbor za profesionalnu etiku ima, prema Pravilniku, rok od 120 dana da odgovori na žalbu i njegova odluka je konačna.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Dr Miggyy

    НАСТАВАК: који има седам доктората, али нисам чуо да су плагијати. Пропаст! Тек шта очекују докторати "плагијатора": Небојше Стефановића, Александра Шапића, Јоргобанке Табаковић и других еминентних доктора плагираних наука. Изгледа да је дошло неко време где је титула важнија од научног знања. У Немачкој, својевремено, министар одбране због плагијата доктората, докторат му је одузет и ослободио министарску фотељу. Нешто слично се десило и премијеру Румуније. Наших плагијатора штити власт, штите климоглавци. То је Балкан.

  • Dr Miggyy

    ДОКТОРАТ, ДА ИЛИ НЕ? Још несуђени доктор наука Синиша Мали краће време је преписивао доктората, а ови са Универзитета не могу да донесу одлуку да ли је докторат или плагијат за десетак година. Замислите да је Мали купио докторат, то не би доказали, какви су шепртље ни за сто година. Уосталом шта је то да се препише 7% садржаја несуђеног му доктората. Шта би било да није министар и да није му "ментор" Вучић? Док чека промоција у доктора наука интелектуалног лопова, Мали имао је време да препише још бар пет доктората, тако би био иза некадашњег министра иностраних послова Бангладеша,