Ilustracija FOTO: Pexels

Žene u Kraljevu mogu na besplatnu veštačku oplodnju i sa 50 godina

Ilustracija FOTO: Pexels
Građani Kraljeva koji vantelesnom oplodnjom pokušavaju da postanu roditelji i ove godine mogu da se prijave za pomoć loklane samouprave. Proceduru mogu da obave u privatnim i državnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, a za to je u gradskom budžetu izdvojeno tri miliona dinara. Daće i više novca, kažu u lokalnoj samoupravi, ukoliko interesovanje bude veće.

Bračni par Virijević u braku je 12 godina. Gotovo toliko i traje njihova borba da postanu roditelji. Pet puta pokušali su sa veštačkom oplodnjom.

"Kada vidim negativan rezultat posle desetog dana vantelesne, onda odustajem od svega, al' to traje jedan dan, dva, dok ne vratim se u život. Suprug mi je uvek podrška tu i onda... Jedno drugo podržavamo, da nije tako ne bi moglo da uspe, prosto ne bi moglo", kaže Snežana Virijević.

Njen suprug Milun ne odustaje od ostvarenja zajedničke želje.

"Samo napred, glavu gore, nezad nema, moramo stići do cilja. Samo upornost dovodi do cilja", kaže Milun Virijević.

Prvih pet pokušaja sami su finasirali. U šestom se nadaju pomoći lokalne samouprave, koja sa maksimalno 300.000 dinara pomaže parovima koji ne mogu da dobiju sredstva iz fonda zdravstvenog osiguranja.

U Kraljevu moraju da imaju boravište bar tri godine, a nebitno je koliko su puta do sada bili na vantelesnoj oplodnji.

"Teško se zarađuje, mnogo košta, ne znači mnogo, ali ipak znači. S druge strane, dosta znači", kaže Milun.

"Sve se plaća u suštini. Mi smo iz provincije. Da li smo u Beogradu, Pragu nije bitno u kom gradu, sve plaćamo i smeštaj i hranu. Do deset dana se ostaje uglavnom, sve košta", objašnjava Snežana.

Za pomoć parovima u ovogodišnjem gradskom budžetu opredeljeno je tri miliona dinara. Starosna granica za ženu podignuta je sa 48 na 50 godina.

"Naravno da smo imali konsultacije sa strukom, ali na prvom mestu razgovarali smo sa onim ženama koje žele da postanu majke. Zato smo odlučili da granicu proširimo do 50. godine jer medicina kaže da žena i u 50 godina može veštačkom oplodnjom da ostane trudna", kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Od 2013. lokalna samouprava je 48 puta pomogla parovima da vantelesnom oplodnjom postanu roditelji. Ishod je bio pozitivan 42 puta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara