Ilustracija FOTO: Pexels

Život pun stresa u Beograd zamenili uzgojem koza na selu

Ilustracija FOTO: Pexels
Kada im se rodilo peto dete, Jasmina Kostić i Vojislav Nićiforović  su brz i stresan beogradski život, zamenili mnogo mirnijim. Zajedno sa decom su se preselili u čajetinsko selo Kriva Reka. Oni su sada u ličnoj misiji stvaranja samoodrživog gazdinstva i nastavka porodične tradicije gajenja alpskih koza čime su se bavili Vojislavljevi roditelji.

Posao napreduje polako, ali sigurno. Njihove dve ćerke ostale su u Beogradu zbog škole, dok su dvojica dečaka krenula u školu i vrtić u selu. Najmlađi sin Vuk i dalje samo prati mamu i tatu u proširivanju babinog i dedinog gazdinstva, prenosi RTS.

Pored pedesetak alpskih koza, ovi domaćini gaje piliće i svinje mangulice. Sagradili su mlekaru, nastojeći da osim na kućnom pragu, u Užicu i Beogradu, sir plasiraju i na Zlatiboru.

Primarni cilj samoodrživo domaćinstvo

Jasmina je bila uspešan projektni menadžer u Beogradu. Vojislav je radio u inostranstvu. Danas im je cilj da stvore samoodrživo domaćinstvo na kojem će proizvesti dovoljno hrane za sopstvene potrebe i životinje, kao i potrebnu energiju, oslanjajući se na nauku. 

Vojislav naglašava da je video sve što je dobro i što je loše i u Evropi, i na istoku i na zapadu. On sada sa Jasminom pokušava da napravi neku njihovu priču, da pokupe sve što je dobro. 

Jedna od tih dobrih stvari je akvaponija. To je sistem u kojem ribu gaje u bazenima. Riba hrani biljku, a biljka prečišćava vodu i vraća čistu vodu ribi, dok kao završni proizvod imaju plod biljke i ribu koja raste u ekološki čistoj sredini.

Jasmina - aktivna članica udruženja seoskih žena

Nedavno su nabavili i plastenik za akvaponiju. Plan im je da ga za funkciju osposobe do kraja 2019. godine. Jasmina u međuvremenu dogovara i aktivnosti čajetinskog Saveza seoskih žena u čiji rad se uključila. Ona ističe da je to, zapravo, ona doza menadžmenta koja joj prija i koja nije toliko stresna. Objašnjava da je od tog velikog stresa pobegla, a aktivnost u udruženju je način da svojim znanjem i energijom doprinese zajednici.

Planova ima mnogo, a Jasmina smatra da će kroz udruženje lakše plasirati svoje proizvode, ostvariti redovne prihode i sopstvenim primerom pokazati drugima da selo poput Krive Reke može da bude mirna luka i za mlade bračne parove, navodi RTS, a prenosi portal Agroklub.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara