FOTO: Pixabay

Žuta malina mogla bi da postane novi srpski brend

FOTO: Pixabay
Sadnice žute maline sve su traženije na domaćem tržištu, kažu Radovanovići iz ivanjičkog sela Radaljevo.

Žuta malina, Yellow King je remotantna sorta maline, srednje krupnih plodova i u nižim predelima Srbije na branje stiže oko 15. jula, a u višim oko 25. jula.

"Plodovi su pogodni za prodaju u svežem stanju na domaćem tržištu i može se koristiti za zamrzavanje. Ono što je čini različitom od ostalih sorti maline jeste nešto viša cena, a manji troškovi proizvodnje. Berba ove sorte traje dva do tri meseca", kaže Nikola Radovanović, najstarija glava porodice Radovanović. 

Kada je reč o karakteristikama ove sorte maline Nikola dodaje da je odlično tolerantna na bolesti i osetljiva na botritis pa se sadnja preporučuje do 1.000 m nadmorske visine. 

Prilikom odluke u vezi s podizanjem zasada žute maline , proizvođačima se savetuje da se opredele za sertifikovani sadni materijal koji će im, pored kvaliteta i visokog prinosa, omogućiti da iskoriste subvencije resornog Ministarstva, kaže Zoran Radovanović, vlasnik firme Floriva. 

"Moja preporuka je da proizvođači pre zasnivanja zasada žute maline osiguraju tržište. Mi otkupljujemo od naših kooperanata žutu malinu koju prerađujemo u vina i slatko. Tražimo kooperante i sa njima sarađujemo tokom celog procesa proizvodnje, redovno im šaljemo sms poruke šta i kada treba da primene u svojim zasadima i na raspolaganju smo im za svaki vid pomoći kako bi se edukovali u sopstvenoj proizvodnji”, naglašava Radovanović. 

On dodaje da prilikom sadnje ove sorte maline treba obezbediti pripremljeno zemljište , da se sadi na dubini od 10 centimetara, tako da se vrat korena ne potopi duboko u zemlju, već da bude blizu površine. 

"Navodnjavanje maline obezbeđuje se sistemom kap po kap koji se koristi i za prihranjivanje vodotopivim đubrivima,a u slučaju velikom suša preporuka je da se obezbedi sistem orošivača koji se koriste isključivo preko noći kada se biljke ohlade", dodaje Radovanović. 

Ono što će proizvođače dodatno obradovati jeste da plod žute maline u Srbiji za sveže tržište dostiže cenu od 2,5 evra po kilogramu,a što se tiče otkupa za industriju, cena je uvek u rangu sa ostalim sortama maline koje se otkupljuju za industriju ili za oko 10 do 15 odsto veća, prenosi Rina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara