021: Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori

Foto: Wikimedia/Jovancavic

Nekoliko stotina građanskih aktivista se danas, kao što je prethodno najavljeno, okupilo ispred manastira Rakovac i u sklopu protestne akcije na kapijama koje blokiraju planinarsku stazu na Fruškoj gori presekli lance i tako uspeli da prođu, javlja portal 021.rs.

Organizatori su tom prilikom naveli da planiraju "oslobađanje" planinarske staze Novi Rakovac-Zmajevac, koja je "zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama".

Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" prethodno je saopštio da je ta staza, koja je upisana u registar Planinarskog saveza Vojvodine, blokirana sa dve metalne kapije, kao i da se sada nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore u privatnom vlasništvu.

"Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama vezanu za neverovatne napade na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Poruka je da je zaista krajnje vreme da oni počnu da delaju na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora", rekla je ranije aktivistkinja Dragana Arsić iz tog pokreta.

Kompanija Galens saopštila je juče da će, "uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti oduzeti od građana" ta prirodna dobra "ostati otvorena za sve ljubitelje prirode".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara