A11: Nadležni da hitno pomognu neformalnom naselju Čukarička šuma

Foto: Inicijativa A11

Evropski sud za ljudska prava je odustao od izricanja privremene mere Republici Srbije usled izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv koronavirusa u Beogradu, zbog čega je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 ponovo od lokalnih vlasti tražila hitnu humanitarnu podršku, obezbeđivanje vode i preduzimanje mera za suzbijanje zdravstvene opasnosti u neformalnom romskom naselju Čukarička šuma.

U saopštenju organizacije se navodi da su apeli upućeni Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, Gradskom centru za socijalni rad, odeljenje Čukarica i Štabu za vanredne situacije Gradske opštine Čukarica.

"Nadamo se da će ovi lokalni organi vlasti sada, nakon što je i Strazbur saznao da u Beogradu žive ljudi bez pijaće vode u uslovima pandemijske krize, organizovati makar postavljanje cisterne sa čistom vodom, što je bio jedan od ključnih zahteva od početka izbijanja krize. Iako je Republika Srbija, u odgovorima Evropskom sudu, objasnila da 'razume težinu situacije u kojoj se nalaze Romi u ovom naselju', niko od nadležnih gradskih i opštinskih vlasti još uvek im se nije ni obratio, a kamoli ih posetio ili dopremio pomoć", navodi se u saopštenju.

A11 podseća da su zahtev za pokretanje postupka u Evropskom sudu za ljudska prava podneli nakon višenedeljnih pokušaja da animiraju Vladu Srbije i druge nadležne institucije na stanje u romskim naseljima.

"Postupak pred Sudom se, inače, ne bi ni vodio da je Republika Srbija odlučila da makar postavi cisternu sa pijaćom vodom, koje se redovno postavljaju na javnim mestima kada su u Beogradu visoke temperature", dodaju u Inicijativi.

U neformalnom naselju Čukarička šuma živi preko 300 raseljenih Roma i Romkinja bez sanitarnih uslova i pristupa pijaćoj vodi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara