FOTO: Nova ekonomija

Advokati: Tarife za besplatnu pravnu pomoć dovode u pitanje delotvornost pomoći

FOTO: Nova ekonomija

Tarife za besplatnu pravnu pomoć treba da budu na 50 odsto advokatske tarife kao za službene odbrane, jer one koje je država predvidela dovode u pitanje delotvornost pomoći, ocenio je za Novu ekonomiju advokat Čedomir Kokanović, jedan od organizatora protesta ispred Advokatske komore Srbije.

 

Podsećamo, pre nekoliko dana stupila je na snagu Uredba o tarifama za pružanje besplatne pravne pomoći  koja, recimo, za odbranu u postupku za prekršaje za koje je zaprećena kazna zatvora, predviđa nagrada za rad i naknadu troškova advokata za sastav obrazloženog podneska od 8000 din, za odbranu najviše 10.000 dinara, za odložen pretres 5.000,  za žalbu 12.000 dinara. 

Izmene tarifa za pružanje besplatne pravne pomoći su samo jedan od zahteva protesta advokata nezadovoljnih načinom na koji komora zastupa interese advokatske struke.

„Ove tarife idu ispod 50 odsto advokatske tarife  zbog ograničenja maksimalnog iznosa, pa se postavlja pitanje da li će pomoć biti delotvorna", kazao je Kokanović.

Povodom odredbi po kojima se revizija plaća samo ako bude uspešna a sastavljanje ustavne žalbe samo ako je usvoji Ustavni sud, Kokanović se pita zašto bi neko radio ako mu neće biti plaćeno. 

Sistemskim rešenjem stimulišu se advokati da ne urade reviziju i ustavnu žalbu, stimulišu se da se to odradi malo i brzo", dodaje on.

Prema njegovim rečima,  neke komore su prijavile sve advokate automatski za pružanje pravne pomoći, ali je pitanje „koliko će njih da ostane na tom spisku nakon što se opeku na slabo plaćene, a vrlo zahtevne poslove".

Ono što bih ja očekivao jeste da se tu formira grupacija advokata koji su spremni da za te male pare, rade još manje. Oni nisu osetljivi na kritike rada čime će ljudi kojima treba besplatna pravna pomoć da budu još više obespravljeni jer ih stavljate u ruke onih koji su već dovoljno beskrupulozni", kazao je Kokanović za Novu ekonomiju.

Ako je većina tih predmeta protiv države i javnih preduzeća, vi ih dajete advokatima koji su zavisni od države, pa ne bih ja puno očekivao od te pravne pomoći, navodi Kokanović.

Ocenjujući efekte donošenja zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i uredbe o tarifama, on je kazao da će efekat  biti da se štiklira da postoji besplatna pravna pomoć, a suština je da se novac odliva „nekakvim advokatima", i da pomoć uopšte ne bude delotvorna.

On je kazao da je propust zakona i to što ne predviđa naknade za  veštake koji su često potrebni, te se postavlja pitanje ko će platiti veštaka: advokat iz svoje male naknade ili korisnik pravne pomoći za kojeg je jasno da nema novca. 

PROČITAJTE JOŠ: ADVOKATI: NBS SE MEŠA U UGOVORE O ZAJMU SA STRANIM BANKAMA


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara