Advokati traže delimičnu obustavu rada

Pexels

Grupa od 102 advokata uputila je Advokatskoj komori Srbije zahtev da pozovu sve kolege na delimičnu obustavu rada, da odbiju učestvovanje na suđenjima na daljinu, uvedenim zbog pandemije koronavirusa. Podsećaju da je odluka o uvođenju vanrednog stanja neustavna, da su ljudska prava prekršena i pravo na pravično suđenje ograničeno.

Ministarstvo pravde je posle uvođenja vanrednog stanja dopisom sudovima odredilo meru kojom će se suđenja zbog krivičnih dela učinjenih zbog nepoštovanja odluka o samoizolaciji odvijati preko skajpa, bez prisustva okrivljenog.

“Ovim neustavnim i nezakonitim aktom, Ministarstvo pravde je preko svog državnog sekretara ukinulo sudsku vlast u Srbiji i otvorilo teren za početak suđenja pred sudovima koji više podsećaju na preke sudove nego na sudove u kojima se sudi u ime naroda“, navode advokati.

Potpisnici poručuju da “kao advokati ne smeju učestvovati na ovakvim suđenjima i na taj način davati legitimitet jednom činu kojim je izvršna vlast suspendovala sudsku vlast i kojom se u 21. veku na najdrastičniji način ugrožavaju osnovna ljudska prava građana kao što su pravo na odbranu i pravo građanina da im sudi nepristrasan sud“, navode advokati u saopštenju.

Među potpisnicima ove peticije su advokati Borivoje Borović, Božo Prelević, Novak Lukić, Vladimir Gajić, Rodoljub Šabić, Momčilo Bulatović, Slobodan Ružić i mnogi drugi. Advokatska komora Srbije pozivala je sve advokate da, dok traje vanredno stanje, pružaju i besplatnu pravnu pomoć građanima kojima su povređena ustavom i međunarodnim pravom zajamčena ljudska prava i osnovne slobode.  

Advokati: Teško je opravdati objavljivanje adresa ljudi u izolaciji

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara