Agencija preporučila razrešenje predsednika opština Vrnjačka Banja

Sajt Opštine Vrnjačka Banja

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je preporuku za razrešenje sa javne funkcije predsednika opštine Vrnjačka Banja Bobana Đurovića zbog sukoba interesa o kojem nije obavestio Agenciju, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku. 

Agencija je utvrdila da je supruga Bobana Đurovića, Ana Đurović, sa Turističkom organizacijom Vrnjačka Banja,  čiji je osnivač opština Vrnjačka Banja, zaključila Ugovor o radu  18. novembra 2016. godine, na osnovu kojeg je zasnovala radni odnos u ovoj turističkoj organizaciji, na neodređeno vreme, na radnom mestu zamenika direktora.

Međutim, predsednik opštine nije o ovom sukobu interesa pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije zbog čega Agencija za borbu protiv korupcije izriče meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. 

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da prema Statutu opštine Vrnjačka Banja predsednik opštine, pored ostalog, daje saglasnost na finansijske planove ustanova i organizacija koje se finansiraju i sredstvima budžeta republike i budžeta opštine i daje saglasnost na opšte akte kojima se uređuje broj i struktura zaposlenih u ustanovama i preduzećima koja se finansiraju iz budžeta opštine.

Kako je ocenjeno, nesumnjivo je da između predsednika opštine Vrnjačka Banja i direktora Turističke organizacije (TO), čiji je osnivač opština Vrnjačka Banja, postoji odnos zavisnosti, nadzora i kontrole, te da su, na osnovu takvog odnosa, predsednik opštine Vrnjačka Banja i direktor TO interesno povezana lica. 

"Imajući u vidu navedeno, situacija u kojoj je supruga Bobana Đurovića, predsednika opštine Vrnjačka Banja, zasnovala radni odnos u TO, čiji je osnivač opština Vrnjačka Banja, predstavlja sukob interesa. Na taj način imenovani je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je postupio suprotno odredbama člana 27. Zakona o Agenciji", ocenila je Agencija.

Prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći u konkretnom slučaju, ocenjeno je da se izricanjem mere upozorenja ne bi postigla svrha primene Zakona o Agenciji, s obzirom na to da se posledice postupanja funkcionera suprotno Zakonu o Agenciji ne mogu otkloniti. 

Boban Đurović je rođen 1979. godine. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Beogradu, stekavši zvanje diplomiranog inženjera šumarstva, navodi se na sajtu Opštine Vrnjačka Banja.

 Decembra 2005. zaposlen je u Javnom preduzeću za gazdovanje zaštitnim šumama „ Borjak“ u Vrnjačkoj Banji, u kome je obavljao, najpre funkciju komercijalnog direktora, a zatim i zamenika generalnog direktora. 

Od 18. avgusta 2012. godine do današnjeg dana, obavljao je funkciju Predsednika opštine Vrnjačka Banja. Član je Nadzornog odbora NALED-a i Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština.

Predsednik je Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Vrnjačka Banja. 

Nizak BDP Srbije zbog korupcije i malih ulaganja u infrastrukturu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Bjanka

  Boban Djurovic je od propale Banje napravio mali Monte Karlo...zahvaljujuci njemu i njegovom radu i zalaganju, Banja je pocela da zivi. Niko nikad kao on!!!

 • Vesna

  Žena je zamenik direktora ne običan službenik

 • Aleksandar A

  Najuspešniji predsednik opštine kojeg je banja ikada imala. Za ovih par godina je uradio za banju više nego svi ostali zajedno zadnjih 30 godina.. i to svi znaju.. O ovoj “spornoj” situaciji ne bih komentarisao, kamo srece da su svi politicari kao on.

 • Vera

  Kakva je to smejurija,pa žena radi kao obican sluzbenik

Vidi sve komentare (1)