Ilustracija. FOTO: Wikimedia Commons

Agencija: Stefanović nije u sukobu interesa zbog Krušika

Ilustracija. FOTO: Wikimedia Commons

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da otac ministra policija Nebojše Stefanovića nikada nije bio angažovan u kompaniji GIM, i da ministar nije u sukobu interesa zbog kupovine naoružanja iz Krušika od strane te firme.

„Po izvršenom postupku provere, zaključeno je da kupovina naoružanja Krušika od strane privrednog društva GIM ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića", navodi se na sajtu Agencije.

Agencija kaže da je proverom utvrđeno da Branko Stefanović, ministrov otac, od osnivanja GIM-a nije vlasnik, zakonski zastupnik, nije bio zaposlen po osnovu ugovora o radu, kao ni po bilo kom drugom osnovu, niti je na bilo koji način angažovan u navedenom privrednom društvu. 

„Ustanovljeno je i da Branko Stefanović nije bio osiguranik privrednog društva GIM", navodi se.

Ova odluka soapštena je nedelju dana nakon što je BIRN objavio dokumenta koja pokazuju da je Branko Stefanović putovao u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika kompanije GIM, radi ugovaranja novih poslova prodaje oružja.

BIRN je još prošle godine objavio dokument iz kog se vidi da je Branko Stefanović kao član delegacije GIM-a posetio državnu fabriku naoružanja Krušik i posredovao u prodaji oružja kupcima iz Saudijske Arabije.

Takođe, otkriveno je da GIM i Stefanović kupuju mine od Krušika po povlašćenim cenama i preprodaju ih po skoro duplo većim cenama.

 Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije „nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu", budući da je utvrdila da ministar Nebojša Stefanović nije u sukobu interesa.

Nakon pisanja medija o ulozi oca ministra policije o izvozu oružja iz fabrike Krušik, otkriveno je da je pojedine dokumente novinarima dostavljao uzbinjivač iz te fabrike Aleksandar Obradović.

Obradović je uhapšen 18. septembra 2019. godine zbog sumnje da je odavao poslovne tajne, a nakon dvadesetak dana pritvora u Centralnom zatvroru prebačen je u kućni pritvor, gde se i dalje nalazi.

Savet Evrope uvrstio je slučaj Aleksandara Obradovića u svoju zvaničnu evidenciju postojećih pretnji slobodi medija.

PROČITAJTE JOŠ:

Savet Evrope: Pritvor uzbunjivaču iz Krušika pretnja slobodi medija

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • nije bitno

    *Turbolentno vreme ,u tom vremenu ne postoji zakon ,institucije,kazne ,sta je to crna rupa?

  • Mucenik

    Шта ако је Бранко Стефановић продавао наоружање по Азији и Европи.Они су учинили услугу нашој војној индустрији.Да није оружје извезено, па макар и по нижој цени, да је остало непродато шта би ми у земљи радили с њим, поубијали би се. Да није узбуњивач Обрадовић био,шпијун, како га зове Вулин,шта би причали о Крушику.Овде је изгледа афера када неко изнесе незаконите радње,а наношење губитке Крушику и трпање пара у џеповима виђенијих није афера,већ криминал. Треба очекивати да неко из врха поднесе тужилаштву пријаву против (још)"доктора" Небојше Стефановића,како би утврдили истину,а чију?