Agencija za lekove: Retki slučajevi upale srčanog mišića nakon Pfizer vakcine

Foto: Flickr - Marco Verch Professional Photographer

Nakon dobijanja Pfizer vakcine protiv kovid-19 u veoma retkim slučajevima dolazi do miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane maramice), navodi se pismu zdravstvenim radnicima koje je objavila Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Ovi slučajevi su se najčešće javljali tokom prvih 14 dana nakon vakcinacije i to češće nakon primene druge doze i kod mlađih muškaraca.

FABRIKA VAKCINA U ZEMUN POLJU, GRADE SE I PRISTUPNE SAOBRAĆAJNICE

Dostupni podaci pokazuju da se tok miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije ne razlikuje bitno od uobičjenog toka miokarditisa i perikarditisa.

Zaključno sa 31. majem ove godine na teritoriji Evropskog ekonomskog prostora (EEA) zabeleženo je 145 slučajeva miokarditisa kod osoba koje su primile Comirnaty (Pfizer vakcinu protiv kovida) , kao i 19 slučajeva kod osoba koje su primile vakcinu Spikevax (mRNA vakcina protiv COVID-I9 proizvođača Moderna, koja je registrovana u EU).

MOŽE LI SUD U STAZBURU DA PROPIŠE OBAVEZNU VAKCINACIJU?

Pored toga, prijavljeno je 138 slučajeva perikarditisa kod osoba koje su primile Pfizer vakcinu, kao i 19 slučajeva kod osoba koje su primile Modernu.

Procenjuje se da je zakljudno sa 31.05.2021. na teritoriji EEA primenjeno oko 177 miliona doza vakcine Comirnaty (Pfizer) i 20 miliona doza vakcine Spikevax (Moderna), piše u obaveštenju ALIMS-a.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.