FOTO:N1

Vesna Vojvodić MItrović, sindikat prosvete Nezavisnost:

Ako imam "dug jezik" direktor može da me prebaci u školu 50 kilometara dalje

FOTO:N1

Jedan od glavnih zahteva prosvetara je da se ne uvodi Zakon o javnim službama od 1. januara 2019., jer je to, kako kažu, zakon o zabrani "dugih jezika".

Kako je u Jutru na Prvoj objasnila Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", taj zakon daje ovlašćenje direktoru da ukoliko se njemu ne dopada ono što ona priča, direktor može da je pošalje 50 km dalje.

"Pa kada se budem 100 km klackala do posla, neću više imati dugi jezik", kaže ona.

Ona je rekla da prosvetari imaju problem i da je reč o simptomima koji ukazuju na veliki problem u društvu koji ne tretira obrazovanje kako bi trebalo.

"Štrajk je samo jedan od oblika nepristajanja na poziciju koju nam vlast nameće u društvu", istakla je ona.

Sa druge strane, predsednika Foruma srednjih stručnih škola. Milorad Antić, kaže da stvar treba da se kaže direktno u lice i da su problem i sindikati koji nisu jednoglasni.

"Neko napušta čas 15 minuta ranije, neko ostaje kasnije, neko 45 minuta. Ovo nije štrajk, ovo je haos i mora unapred da se dogovore. Direktori okrenu leđa pa se prave Toše i ludi, pa neko štrajkuje i sam odredi vreme i izađe sa časa, ili sedi u zbornici, a u to vreme se radi haos u školi, deca šetaju po hodnicima, viču, rade šta hoće", ističe on.

Problem je, kako kaže, što ne štrajkuju svi u isto vreme.

"Štrajk nije uspeo jer nije zadat udarac ministru", kaže on.

Vojvodić Mitrović smatra da direktori treba da se brinu za taj "haos" po hodinicima.

"Direktor ničim izazvan se vine u 11. platnu grupu, a ništa ne radi dok se ista ta deca šetaju po školi", kaže ona.

Antić je odgovorio da on priča iskreno šta se dešava po zbornici i da sindikati nisu međusobno saglasni i organizovani, neko štrajkuje prvih 15, nego zadnjih 15 minuta.

"Prosvetni radnici masovno poklanjaju ocene, onda su društvene vrednosti maksimalno poremećene. Mi smo imali školstvo najbolje u Evropi", kaže on. Na pitanje da li i on poklanja ocene, odgovorio je sa "da, i ja ih poklanjam".

Vojvodić Mitrović je objasnila da je prosvetarima cilj da budu uspostavljene pravedne platne razrade i grupe.

"U medijima i društvu došlo je do zamena teza, pozicija u 8. grupi koja nam je namenjena je 0,02 procenta niža od 9. grupe", kaže ona.

Na pitanje da li štrajkuju samo zbog plata, ona kaže da to nije tačno, jer oni koji neće u drugu platnu grupu tu će i ostati.

Vojvodić Mitrović je optužila ministra prosvete Mladena Šarčevića da njegove izjave nisu koherentne

"Čovek koji je prvo rekao: ja se lavovski borim, a onda juče izjavio kako bi i on da je s naše strane ja tako radio - to je šum u komunikaciji, čovek vidi dve strane", zaključuje ona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara