Ana Brnabić FOTO:@SerbianPM

Aktivisti prekinuli govor Ane Brnabić na konferenciji u Kinoteci

Ana Brnabić FOTO:@SerbianPM
Govor premijerke Ane Brnabić, na otvaranju konferencije o Budućnost izvođačkih umetnosti u Jugoslovenskoj kinoteci, prekinuli su predstavnici nezavisne kulturne scene koji su prvo publiku zasuli lecima, a zatim pročitali proglas u kojem su izrazili neslaganje sa politikom njenog Saveta za kreativne industrije.

Predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije izrazili su, kako kažu, neslaganje sa neoliberalnim diktatom koji sužava prostor savremenih umetničkih praksi i negira kulturu kao javno dobro i pravo svih građana i građanki.

Prekinuvši obraćanje premijerke, oni su u saopštenju koje su pročitali pred publikom, kritikovali nametanje koncepta kreativnih industrija kao modela za redefinisanje savremene umetnosti.

"Savremene umetničke prakse nisu i ne bi smele da se posmatraju u svetlu kreativnih industrija. One nisu sredstvo za doterivanje i ojačavanje kapitalističkih struktura, već javno dobro. Ne vidimo perspektivu niti budućnost izvođačkih i drugih umetnosti kroz razvoj kreativnih industrija. Naprotiv", naveli su.

Oni su organizatore skupa upitali zbog čega Savet za kreativne idustrije, sa većinskim članstvom iz biznis sektora, predlaže i analizira oruđa kulturne politike paralelno i mimo delovanja Ministarstva kulture koje ima zakonske ingerencije i odgovornost za taj posao.

Pozvali su Ministarstvo kulture da preuzme odgovornost koju pred građanima ima, i da kroz otvoreni i transparentni dijalog sa javnošću, intenzivira rad na Strategiji razvoja kulture.

Predsednicu Vlade pozvali su da preispita značenje termina kreativne industrije i da, kako su naveli, razume zbog čega se savremena umetnost ne može nazvati industrijom i privrednom granom, kako ne bi bila odgovorna za uništavanje sistema kulture u Srbiji kao javnog dobra svih građana.

Brnabić je na to odgovorila da je Savet za kreativne industrije telo koje predlaže nešto što će biti predmet javne debate, a da je konferencija dobra jer otvara teme i mogućnosti za dijalog.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara