Aktivisti Ne davimo Beograd ostavili gas masku gradonačelniku FOTO: NDB

Ne davimo Beograd

ALARMANTNO: Beograd je danas najzagađeniji grad na svetu!

Aktivisti Ne davimo Beograd ostavili gas masku gradonačelniku FOTO: NDB
Već nedeljama se Beograd nalazi među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na planeti, ali danas je merenje pokazalo da je koncentracija čestica prašine u vazduhu u našem gradu najveća na svetu! Ovo je saopšteno iz pokreta Ne davimo Beograd, a izvor informacije je airvisual.com.

"Beogradu je potrebno masovno ozelenjavanje i pošumljivanje, radikalno poboljšanje javnog prevoza i promocija održive urbane mobilnosti, kao i prelazak na obnovljive izvore energije. Uskoro nećemo moći na ulicu bez gas maski, ako se nešto ne preduzme!", navodi se u saopštenju.

Aktivisti Inicijative su ovim povodom danas posetili gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića i ostavili mu gas masku, i  otvoreno pismo, koje prenosimo u celini: 

"U nedelji iza nas merne stanice širom grada svuda su beležile ekstremno visoke koncentracije čestica prašine - PM 2.5 čije je  svakodnevno prisustvo bilo čak i preko 250 mikro grama po metru kubnom i PM10 čestica, čije je svakodnevno prisustvo bilo preko 120 mikro grama po metru kubnom. PM su čestice prašine i predstavljaju sitne čestice manje od 10 mikrometara, koje imaju sposobnost slobodnog kretanja u atmosferi.  

Koliko su ovi podaci alarmantni govori činjenica da su Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija postavile granične vrednosti koncentracije PM2,5 na 40 μg/m3, a PM10 čestica  na 50μg/m3!

Situacija je još ozbiljnija kada uzmemo u obzir podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!  

Incijativa Ne davimo Beograd poziva gradonačelnika i gradske čelnike grada Beograda da sazovu hitnu sednicu Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda - a to je rešavanje problema zagađenja vazduha u našem gradu.

Kako bi pomogla u ovim naporima Inicijativa Ne davimo Beograd ima i spreman čitav set mera koje imaju za cilj da se ovo zagađenje smanji, a njegove posledice neutrališu. Taj set uključuje radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara