Bulevar Despota Stefana, jedna od najzagađenijih ulica u Beogradu FOTO: Nataša Stojanović

Alarmantno zagađenje vazduha u Srbiji!

Bulevar Despota Stefana, jedna od najzagađenijih ulica u Beogradu FOTO: Nataša Stojanović
Evropski parlament duboko je zabrinut zbog alarmantnog zagađenja vazduha u Srbiji! 

Podaci o zagađenosti vazduha, zajedno sa izveštajem Svetske zdravstvene organizacije o broju smrtnih slučajeva uzrokovanih time, podstakle su ih da u Rezoluciju o Srbiji uvrste i ovaj problem, prenosi BILTEN Progovori o Pregovorima.

Oni su pozvali nadležne organe Srbije  da donesu kratkoročne mere za smanjenje zagađenja, a očekuje se i reformisanje srednjoročnih i dugoročnih mera u domenu transporta i mobilnosti u velikim gradovima, kako bi se kvalitet vazduha popravio.

Problem lošeg kvaliteta vazduha nije skorašnji problem, ali su se uzroci zagađenja vazduha u međuvremenu promenili. 

Nekada je glavni uzročnik bila industrijska proizvodnja, naročito fabrike, koje su se nalazile u blizini stambenih objekata. Kako industrije gotovo da više nema, danas su posredi drugi izvori zagađenja.

Glavni uzročnici u gradovima sada predstavljaju saobraćaj, nekontrolisana gradnja, individualna ložišta, a pre svega energetsko siromaštvo koje pogađa sve više ljudi. Kada se ovom doda i nepovoljna fizičko-geografska pozicija na kojoj se pojedini gradovi nalaze, dobijamo smrtonosnu smešu gasova. Zbog svih ovih faktora, ispravna rešenja mogu biti jedino ona dugoročna, koja se formulišu kroz multisektorsku saradnju. 

*Ovaj tekst može se u celosti pročitati i preuzeti na portalu Beogradske otvorene škole (BOŠ).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara