Aleksandra Popović (Nag Uniforme): Porodičan biznis vodim 16 godina

Foto: Privatna arhiva

Sve više ima uspešnih preduzetnica u Srbiji, kaže Aleksandra Popović, vlasnica firme Nag Uniforme iz Beograda koja se bavi dizajniranjem i proizvodnjom poslovnih uniformi.

Povodom Međunarodnog dana preduzetnica koji se obeležava danas (19. novembra) ova porodična žena, majka, preduzetnica kaže za Novu ekonomiju da ima mnogo privatnih i poslovnih obaveza, ali je ključ u pametnom korišćenju vremena i fokusu.

"Kada se osvrnem oko sebe, kroz sva udruženja u kojima sam član, drago mi je da je sve više dama koje su se odvažile da 'uzmu posao u svoje ruke'. Nauka je dokazala da su žene mnogo kreativnije, a svesni smo da je današnje poslovanje, pogotovu u poslednje dve godine, zasnovano u velikoj meri upravo na kreativnosti", kaže ona. 

Kada je počela pre šesnaest godina da se bavi privatnim poslom, dominirali su preduzetnici muškarci i kaže da je nekako tada sa nevericom gledano kada se žena odvaži da pokrene svoj biznis. 

"Sve je stvar dobre organizacije. Muškarcima je mnogo lakše, jer uglavnom im je sva pažnja usmerena na posao, dok je, recimo meni, porodica ipak na prvom mestu. Na samom početku sam mislila da neću izdržati, dvoje male dece, suprug i sve što prati jednu uspešnu ženu. Ali, pregrmelo se nekako, imala sam vremena da budem majka, supruga, domaćica, prijateljica i poslovna žena. Sada su deca odrasla i oko njih ima manje obaveza, ali provodimo i sada dosta vremena zajedno, jer pokazuju interesovanje za porodični biznis koji vodim već 16 godina. To me raduje", dodala je Aleksandra. 

Najveći izazov u poslovanju prošle godine je bio kako održati proizvodnju i distribuciju, trudeći se da klijenti i zaposleni ne osete turbulentne udare pandemijske krize, kaže ona. 

"Mogu ponosno reći da smo u tome uspeli.  Već duži niz godina praktikujemo da stvorimo potrebne zalihe sirovina i repromaterijala, tako da ćemo upravo time pokušati da ublažimo oscilacije cena na tržištu", kaže ona. 

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije čestitao je damama u biznisu Međunarodni dan preduzetnica sa porukom da je digitalizacija ključna za uspeh poslovanja i prilagođavanje promenama. U narednom periodu planirane su brojne aktivnosti usmerene na osnaživanje ženskog preduzetništva, edukaciju preduzetnica i prevazilaženje početničkih izazova.

"Svim preduzetnicama, vlasnicama malih biznisa čestitamo njihov dan, Međunarodni dan preduzetnica, koji obeležavamo svake godine 19. novembra", istakla je u čestitki Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva, na ekonomskom osnaživanju žena. Cilj nam je da naše preduzetnice unaprede poslovanje, ali istovremeno da podstaknemo i motivišemo što veći broj dama da započinju sopstveni posao. Poseban akcenat stavljamo na aktivnosti sa ciljem podsticanja mladih žena da se bave preduzetništvom, rekla je Simanić.  

Ona podseća da u Srbiji trenutno posluje oko 31 odsto "ženskih firmi", da je jedan od glavnih izazova i dalje početni kapital, ali da je zahvaljujući merama podrške Vlade Srbije i Privredne komore Srbije, vidljiv rast i napredak ženskog preduzetništva, objavljeno je na sajtu PKS.

U okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije formirana je Sekcija za žensko preduzetništvo koja okuplja veliki broj preduzetnica i vlasnica malih biznisa i svaki dan je sve više članica naše sekcije, rekla je ona.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.