Ambalaža od pesticida truje zemljište

Već nekoliko godina ambalaža od pesticida baca se po kanalima, putevima, ostavlja se na njivama, ali i zakopava u zemljište, gde ostaje dve - tri decenije, jer je upravo toliko vreme razlaganja ove opasne materije. To je slika bezmalo u celom Zapadnobačkom okrugu.

Stručnjaci upozoravaju da neodgovorno ponašanje onih koji to rade ugrožava zdravlje i životnu sredinu.

Procenjuje se, da se putem ostataka od opasnih materija, u koje spadaju i pesticidi, u ambalaži koja se nepravilno odlaže, godišnje deponuje na tone pesticida.

"Zato konstantno obaveštavamo proizvođače i edukujemo ih kako da odlažu ambalažu do momenta sakupljanja", kaže mr Gordana Forgić, konsultant za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Sombor.

Udruženje SECPA, koje su 2010. godine u Srbiji osnovali vodeći proizvođači sredstava za zaštitu bilja u svetu, pokrenulo je 2013. projekat koji je ovdašnja Poljoprivredna stručna služba odmah prepoznala i uključila se u njegovu realizaciju.

"Reč je o akciji prikupljanja ambalaže od pesticida od individualnih poljoprivrednih proizvođača na području Sombora, Apatina i Odžaka. Poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene pesticida, a njihova količina se svake godine povećava u cilju stabilnije proizvodnje. Međutim, kutije se ne smeju bacati po njivama, putevima i kanalima", upozorava Forgićeva.

Ambalaža mora biti triput isprana, potom osušena i odložena dok je ovlašćeni distributeri ne preuzmu. Posle sakupljanja, ambalaža se odvozi u Šabac, gde se dekontaminira na suvom ledu i zatim transportuje u reciklažni centar van zemlje, jer ga Srbija zasad nema.

Poljoprivrednici treba da čuvaju ambalažu dok ne počne akcija prikupljanja, a ona će trajati od 6. do 10. juna.

U 2013. godini na području Sombora i u opštinama Kula i Odžaci sakupljeno je 4,7 tona ambalaže od pesticida, 2014. godine 4,08 tona, a lane 5,5 tona. Ove količine su svakako značajne, ali nedovoljne s obzirom na količine pesticida koje se upotrebe, zaključila je Gordana Forgi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara