Ilustracija FOTO: Pexels

AmCham: Poštovati načela pravne sigurnosti

Ilustracija FOTO: Pexels
Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) saopštila je danas da podržava napore da se, uz poštovanje propisa, pronađe rešenje za one građane koji se nalaze u teškoćama zbog otplate kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

"Povodom Pravnog shvatanja o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziji koju je izneo Vrhovni kasacioni sud naglašavamo da je za svakog investitora posebno važno strogo poštovanje načela pravne sigurnosti, koje podrazumeva, između ostalog, da su pravila unapred poznata, kao i posledice za one koji postupaju ili ne postupaju po njima", navodi se u saopštenju.

Vrhovni kasacioni sud je pre dva dana zauzeo stav da je ništava klauzula ugovora o indeksiranju kredita u franak i preporučio da se ti krediti konvertuju u pozajmice indeksirane u evrima i da se obustave svi postupci naplate hipoteke u slučaju nemogućnosti naplate kredita u švajcarskoj valutu.


AmCham je naveo da izražava zabrinutost da različita i naknadna tumačenja propisa mogu negativno uticati na predvidivost poslovnog okruženja i poverenje investitora koji odlučuju o otpočinjanju, razvoju poslovanja i zapošljavanju.

Američka privredna komora u Srbiji vodeća je nezavisna poslovna asocijacija u zemlji koja okuplja više od 200 američkih, medjunarodnih i domaćih kompanija koje su investirale u Srbiji više od 14 milijardi evra i zapošljavaju preko 95.000 ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara