Amity Srbija: Komšije da pomognu volonterima iz Crvenog krsta

Nova ekonomija

Udruženja koja se brinu za stariju populaciju u Srbiji očekuju da bi vanredna situacija mogla da pokaže da li smo kao društvo solidarni ili ne.

"Naročita pažnja bi trebalo da se obrati na ljude koji imaju slabe kontakte sa okolinom. Pitanje je da li Crveni krst ima dovoljno volontera koji mogu da pomognu u ovakvim slučajevima i zato bi tu trebalo da pomognu komšije i prijatelji", kaže Nadežda Satarić iz uduženja „Amity“ koje pomaže najstarijima.

U ovom trenutku najviše pažnje bi kaže trebalo da se obrati na najstarije građane koji su sami i nemaju nikog ko bi umesto njih otišao u nabavku ili im pomogao oko najosnovnijih potreba.

I dok u jednom slučaju imamo najstariju populaciju o kojoj nema ko da se brine i koja zahteva pomoć i solidarnost komšija, prijatelja i države pitanje je šta sa ljudima koji su prešli granicu od 65 godina, a još uvek su prinuđeni da rade kako bi sebi obezbedili osnovne egistencijalne potrebe?

Jedna od prvih mera Vlade biće i jednokratna pomoć od četiri hiljade dinara za pomoć najugroženijima. 

Ukoliko neki od njih i dalje imaju potrebu da rade bilo bi dobro da država pronađe način da im dodatno pomogne, kaže Satarić za „Novu ekonomiju“.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara