Aleksandar Antić FOTO: N1

Antić: Cilj nam je da do 2020. koristimo 27 odsto obnovljive energije

Aleksandar Antić FOTO: N1
U Srbiji se godišnje proizvede samo 23 odsto električne energije iz obnovljivih izvora, a naš cilj je da do 2020. koristimo 27 odsto obnovljive energije, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je na skupu Energetika i klimatske promene u organizaciji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) kazao da doprinos Srbije u borbi protiv klimatskih promena treba da bude snažan, ali i održiv sa stanovišta ekonomskog kapaciteta.

"Borba protiv klimatskih promena ostvaruje se u situaciji u kojoj energetski bilansi Srbije, kao i balans različitih energenata nije sjajan. Da bismo mogli da sagledamo izazove koji su pred nama neophodno je da krenemo od toga gde se srpska energetika danas nalazi i da je u budućnosti još više razvijamo", ukazao je Antić.

Po njegovim rečima, Srbija na svetskom nivou učestvuje sa svega 0,13 odsto u emisiji gasova s "efektom staklene bašte" jer nije industrijski razvijena zemlja i nema veliki uticaj na globalno zagađenje životne sredine.

Ocenio je da su ciljevi EU vrlo ambiciozni kada je reč o smanjivanju emisija sa efektom staklene bašte i da predviđaju smanjenje za 80 do 95 odsto do 2050. u odnosu na 1990. godinu. EU planira i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije do 2050. godine na 75 odsto, odnosno 97 odsto kada je reč o struji.

"Proizvodnja električne energije u našoj zemlji je najviše oslonjena na ugalj odnosno oko 65 odsto energije dolazi iz termoelektrana", kazao je ministar i dodao da je u termoelektrane u Srbiji proteklih godina uloženo oko 300 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Srbija troši 10 miliona tona ekvivalentne nafte godišnje, kao i da je potencijal obnovljivih izvora energije ukupnno 5,6 miliona tona ekvivalentne nafte, od čega se 60 odsto odnosi na biomasu iz poljoprivrede i šumarske industrije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara