Antić: EPS planira proizvodnju uglja od oko 38 miliona tona

EPS je ispunio planove u 2018. i povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto i iznosi ukupno 40 teravat časova, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić koji je zajedno sa vd. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem posetio utovarnu stanicu u Vreocima odakle se ugalj prugom doprema do Termoelektrane Nikola Tesla.

Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima u tom preduzeću što rade i praznicima, to jest 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

"Ovde je redovan radni dan i mislilm da dugujemo veliku zahvalnost svim tim ljudima" - naglasio je Antić.

Kako je rekao, ukupna energetska situacija u zemlji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu.

Proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona


Antić je rekao da je u okviru EPS-a na kopovima, u Kolubari i Kostolcu, planirana proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018. Ministar kaže da će vlada i ministarstvo dati podršku zaposlenima u EPS-u kako bi se ostvario ambiciozni cilj da se ostvari bruto proizvodnja od oko 40 teravat časova.

"U 2019. su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, trenutno imamo u probnom radu na mreži oko 200 megavata iz vetra i u toku ove godine planirano je da se na mreži nađe još gotovo 180 megavata. To će biti značajna podrška našem energetskom sistemu. Ipak, ključ stabilnosti našeg energetskog sistema leži u proizvodnji EPS -a u termosektoru", naveo je on.

Antić kaže da je 31. decembra potpisao energetsku dozvolu za izgradnju vetroparka Kostolac.

"U 2019. jedna od ključnih stvari je finansiranje za odsumporavanje TENT-a B i početak aktivnosti na tom projektu, koji treba da obezbedi da dobije novi radnu vek i obezbedi siguran rad u narednim decenijama sa najvišim standardima. Zatim, tu je projekat za izgradnju nove termolektrane Kolubara B i ocena njene opravdanosti, a koja bi se nalazila ovde, u neposrednoj blizini".

Novi blok u Kostolcu B3 do kraja 2020. godine


Antić dodaje su planirani i projekti za povećanje rudarske proizvodnje: izmeštanje ibarske magistrale i reke Peštan,koji treba da obezbede širenje kopova i aktivnosti za otvaranje polja Radljevo, kao zamenskog kapaciteta za Tamnavu, što će dugoročno obezbediti sigurnost u proizvodnji uglja.

Antić je podsetio da izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 treba da se završi do kraja 2020. godine.

Ministar je čestitao svim zaposlenima u EPS srećnu Novu godinu i poželeo da bude radna i uspešna pošto je, kako je rekao, puno posla pred nama.

Obilasku utovarne stanice u Vreocima je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara