Aleksandar Antić FOTO:N1

Antić: Narednih dana tender za strateškog partnera za RTB Bor

Aleksandar Antić FOTO:N1

Narednih dana biće raspisan tender za izbor starteškog partnera za RTB Bor i u toku su poslednje pripreme, kaže ministar rudarstva Aleksandar Antić.

On je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva rekao da se do sada ozbiljno interesovalo 11 kompanija koje su potpisale ugovor o poverljivosti.

Kako je rekao, cilj je da se taj posao uradi na najkvalitetniji način i da nije kapitalno pitanje da li će to biti ove ili sledeće nedelje već da se to uradi u najboljem interesu Srbije.

"Ne bih o šansama, ali očekujem da ćemo imati nekoliko vrlo ozbiljnih ponuda. U prethodnom periodu više stranih rudarskih kompanija iz različitih delova sveta i očekujemo da će one učestvovati. Kinezi su postali giganti u privrednom i industrijskom životu i ako budu imali ozbiljne ponude i ako budu prepoznali strateški interes za RTB, mogu imati ozbiljne šanse", kaže resorni ministar.

Antić kaže da je 11 kompanija u proteklih godinu ili godinu i po potpisalo ugovr o poverljivosti i koje su radile ''đu dilidžens''.

Najviše su se interesovale kinske kompanije, zatim ruske, kanadske, jedna turska kompanija, kao i kazahstansko - evropski konzorcijum, dodao je ministar.

"Dosta ozbiljnih kompanija iz te brnaše koje imaju ime poznato širom sveta. Gledali su RTB Bor i analizirali i nadam se da ćemo dobiti njihove ponude. RTB je strateška kompanija za Srbiju ima veliki uticaj na našu ukupnu ekonomiju i kapitalan uticaj na istočnu Srbiju. Zato posmatramo strateško partnertvo kao razovojni projekat koji treba da obezbedi da dugoročno stabilno funkcioniše i povećava proizvodnju, kako bi imao veliki uticaj na BDP", naveo je Antić.

Kako kaže, strateški partner treba da dokapitalizuje RTB odnosno da uloži u nove inveticije u rudarstvo.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara