Rafinerija nafte Pančevo FOTO: N1

Antić: Od početka godine NIS doneo više od 100 milijardi dinara u državnu kasu

Rafinerija nafte Pančevo FOTO: N1
Rafinerija nafte u Pančevu obeležava pola veka postojanja. Ovom prilikom predstavljeni su planovi za dalji razvoj Rafinerije koji će pančevačkoj fabrici omogućiti da bude jedno od najmodernijih postrojenja u Istočnoj Evropi. Proslavi je prisustvovao i ministar energetike Aleksandar Antić koji je istakao da je Naftna Industrija Srbije jedan od najznačajnih segmenata privrede.

Rafinerija u Pančevu počela je sa radom u decembru 1968. godine. Za pet decenija postojanja prošla je brojne faze – od najvećeg industrijskog preduzeća na teritoriji SFRJ devedesetih godina, preko velikih šteta izazvanih bombardovanjem 1999., do rekordne prerade ove godine.

"Uspeh ne znači opuštanje. To je uvek novi početak sa višim ciljevima i većim očekivanjima. Duboka prerada, digitalna transformacija i povećanje efikasnosti, modernizacija prometa, izgradnja novih postrojenja u skladu sa principima zelene energije. Naravno i dalje ulaganje u zajednicu samo su neki od njih", navodi generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Od početka godine NIS je doneo više od 100 milijardi dinara u državnu kasu, zato je kaže ministar Antić, Naftna industrija Srbije ključna za našu ekonomiju.

"NIS je jedan od najznačajnih segmenata naše privrede i naše ekonomije. Jedan od najvažnijih stubova našeg energetskog sistema. Jedan od ključnih zamajaca naše ukupne ekonomije, naše ukupne privrede. U svim ovim godina NIS je zaista predstavljao lidera i kad je u pitanju kvalitet i kad su u pitanju novi standardi, bio za ponos Srbije, uspevao i da se u vrlo teškim trenucima i razvija, ostvaruje nove kvalitete", rekao je Aleksandar Antić.

U godini jubileja u Rafineriji nafte u Pančevu u toku je druga faza modernizacije, koja podrazumeva izgradnju postrojenja za duboku preradu što će omogućiti proizvodnju najkvalitetnijih naftnih derivata, pre svega dizela, ali i koksa koji se trenutno uvozi u Srbiju. Kako je najavljeno, postorjenje će početi sa radom u trećem kvartalu 2019. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara