Ministar Aleksandar Antić FOTO:N1

Antić: Srbija spremna da se priključi gasovodu Turski tok

Ministar Aleksandar Antić FOTO:N1
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Srbija spremna da se priključi gasovodu Turski tok i da iskoristi šansu tog projekta.

On je u Beogradu na otvaranju međunarodne konferencije za energetsku bezbednost Evroazije rekao da će uskoro biti nastavljena izgradnja tog gasovoda i da je mogućnost da prodje region velika šansa za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i regiona.

"Mogućnosti da 10 do 15 milijardi kubnih metara ruskog gasa iz Turske prodje prema Bugarskoj, Srbiji, Madjarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo energetsku bezbednost", rekao je Antić.

Organizatori skupa su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija Enerdžipakt.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je da je energetska bezbednost važna u medjunarodnim odnosima jer zemlje u odnosu na to kreiraju političke i geostrateške odluke.

Predsednik Enerdžipakta Aleksandar Dimitrijević rekao je da je konferencija u Beogradu prilika da se razmene važne informacije i da se razgovara o snabdevanju električnom energijom po pristupačnim cenama.

Forum će biti organizovan u tri sesije: pokretanje Evroazijskog foruma o energetskoj bezbednosti, geopolitički i diplomatski izazovi u procesu globalne integracije i evroazijski omladinski savet.

Među prioritetima skupa je regionalna koordinacija bezbednosti električne energije, kao i bezbednosti snabdevanja naftom i gasom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara