Aleksandar Antić FOTO: N1

Antić: Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta

Aleksandar Antić FOTO: N1
Naša zemlja ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremeni zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a Zakonom o rudarstvu iz 2015. napravljena je i povoljna sredina za domaća i strana ulaganja, poručio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu.

Aleksandar Antić je na uvodnom izlaganju na Međunarodnom samitu, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao je prezentaciju o Sektoru rudarstva u Srbiji, naglasivši da je Srbija, prema istraživanju kanadskog instituta Frejzer, na 4. mestu među evropskim zemaljama po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija", poručio je Antić u Torontu.

Ukazujući na dugu tradiciju rudarstva u Srbiji, Antić je rekao kako sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u taj sektor i naveo dolazak kineske kompanije ZiJin u Bor, kao i projekaqt nalazišta bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal.

"Značajan projekat je i Jadar kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu", naglasio je Antić.Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.