Apel starijih pčelara podržalo 8.000 građana Srbije

Foto: Pixabay

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) uputio je pisma nadležnim institucijama u državi i peticiju sa skoro 8.000 potpisa, kojima se apeluje da se najstarijim pčelarima dozvoli da obilaze svoje pčelinjake tokom vanrednog stanja.

U saopštenju SPOS-a se podseća da je merama ograničenja kretanja svim pčelarima starijim od 65 u naseljima sa preko 5.000 stanovnika, kao i starijim od 70 godina u naseljima sa manje od 5.000 stanovnika, trenutno zabranjeno da posećuju svoje pčelinjake.

"SPOS je učinio sve što je mogao: razgovarali smo sa svima, pisali dopise svima na svim nivoima, ali stav nadležnih je do danas ostao nepromenjen. Ipak, Izvršni odbor SPOS-a je odlučio da još jednom pošalje POZIV ZA SPAS SRPSKOG PČELARSTVA, i to predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću", navodi se u saopštenju.

U pismu koje je SPOS uputio medijima piše da je merama zabrane kretanja pogođeno preko 2.800 članova SPOS-a, odnosno više od trećine pčelara koje okuplja ta organizacija, kao i da su sve države u regionu uzgajivačima pčela dozvolile izuzeti od zabrane kretanja radi posete košnicama.

"Nemogućnost održavanja i selidbe pčela ugroziće proizvodnju hrane, jer će oprašivanje biti ugroženo, te je za očekivati smanjenje prinosa i manjak hrane za najmanje 25% u 2020. godini. Što se tiče pčelara, ovi pčelari će u potpunosti izgubiti prihode u ovoj godini, jer je upravo april glavni mesec kada treba pomagati razvoj pčela, a mnogima od njih pčelarstvo je jedan od egzistencijalnih dopunskih izvora prihoda za život", dodaje SPOS.

Radivoje Stojanović, zamenik predsednika SPOS-a, prethodno je za Novu ekonomiju ocenio da je trenutno u našoj zemlju ugroženo oko 160.000 košnica, da nemogućnost njihovog obilaska poslednjih dana koriste lopovi, odnosno da je članovima Saveza iz okoline Kragujevca i Srebrnog jezera ukradeno više od 60 košnica.

"Ako se nešto uskoro ne promeni biće kasno a ova godina biće izgubljena za pčelare”, objasnio je Stojanović i dodao da su mnogim njihovim članovima upravo pčele značile i dodatni izvor prihoda.

Izgubljena godina za pčelare

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • mile

    Ma zabole njih za pcelare. Pa "njihovi" ce nam uvesti med od "brace" Kineza. Vazan je samo "njihov" profit...