Foto: Donorum

Aplikacija Donorum puštena u upotrebu

Foto: Donorum
Prva verzija aplikacije Donorum, koja spaja one koji imaju višak hrane sa institucijama kojima je hrana portebna, puštena je danas u upotrebu. Kao jedan od donatora priključila se i komapnija Imlek, navodi se u saopštenju Donoruma.

U Srbiji se prema navodima UN godisnje baci preko 275.000 tona hrane, dok odredjen broj građana Srbije nema sva tri obroka u toku dana. Vođeni plemenitim idejama nastalo je udruženje Donorum, inicijativom mladih ljudi koji žele da se viškovi hrane velikih trgovniskih lanaca i kompanija u Srbiji  raspodele socijalno ugroženim građanima i na taj način ublaži uticaj na životnu sredinu i pomogne humanitarnim organizacijama. Razvijanjem savremene digitalne platforme za doniranje hrane, kao i transportne logistike, članovi ovog tima došli su do PKI (PublicKitchenInfrastacture) aplikacije koja spaja donatore i krajnje korisnike.  

Ideja je da donatori preko aplikacije unesu artikle koje žele da doniraju, a organizacije rezervišu i transportuju hranu koja je potrebna njihovim korisnicima. Ovo je prva ovakva platforma u Srbiji, a u sredu 30.10.19. imala je svoju prvu izvršenu donaciju. 

Sa strane donatora priključila se kompanija Imlek, koja je donirala mleko organizacijama "Duga" iz Novog Sada pod čijom zaštitom su lica zavisna od psihoaktivnih supstanci i "Čarolija Pepeljuga 21. veka" koja se brine o deci i starim licima. Krajnji korisnici, kojima je ovakav vid pomoći neophodan su uspešno dobili svoju prvu donaciju putem Donorumove platforme.   

"Prva verzija aplikacije je puštena u upotrebu, a nadamo se da će se lanac donatora i organizacija širiti kao i broj humanitarnih organizacija, kojima je ova platforma namenjena", navodi Gordana Jovanović iz Donoruma.

Pročitajte još:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara