APR: Zadržan pozitivan trend u oblasti pokretanja poslovanja

Foto: Pixabay

U Srbiji je trenutno registrovano 405.963 aktivnih privrednih subjekata, oko 15.000 više u odnosu na kraj 2019. godine, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Broj aktivnih privrednih subjekata se za poslednjih deset godina povećao za oko 73.500.

Zbog zdravstvene krize izazvane koronavirusom, od januara je, u odnosu na isti period lane, registrovan manji broj lica koja su pokrenula poslovanje, ali i onih koji su se izbrisali iz Registra privrednih subjekata.

"Uprkos nepovoljnim uslovima za poslovanje, u ovoj godini je, za osam meseci, zadržan pozitivan trend u oblasti pokretanja poslovanja jer je otvoreno za 8.212 privrednih subjekata više nego što je zatvoreno. (Istovremeno), osnovano je 24.872 privredna subjekta... Preciznije, za osam meseci je osnovano 6.092 privredna društva, za 1,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine i 18.780 preduzetnika, za 34,3 odsto manje nego lane", navodi APR.

Najmanje privrednih subjekata, njih 864 osnovano je u aprilu, dok su na snazi bile restriktivne mere kretanja i okupljanja, a najviše (5.365 subjekata) registrovano je u junu.

Posmatrano prema delatnostima, najviše novoosnovanih privrednih društava je registrovano za računarsko programiranje (njih 700) i nespecijalizovanu trgovinu na veliko (tačno 590).

Najviše novih preduzetnika je registrovano za delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (1.197), frizerskih i kozmetičkih salona (862), za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (796), drumski prevoz tereta (757).

Iz Registra privrednih subjekata je od početka godine, za osam meseci, izbrisano 16.660 privrednih subjekata, dok je u istom periodu prošle godine izbrisano 40.516 subjekata.

Najveći broj preduzetnika, kojima su u ovoj godini bili otežani uslovi za obavljanje delatnosti, odlučivao se radije za prijavljivanje privremenog prekida obavljanja delatnosti, nego za zatvaranje, jer su time ostvarili pravo na pomoć države, a smanjili troškove poslovanja i otpuštanja radnika.

U periodu od početka januara do kraja avgusta, privremeni prekid obavljanja delatnosti je prijavljen u 29.438 slučajeva, dok je u 12.373 slučaja prijavljen nastavak obavljanja delatnosti.

Najviše privrednih subjekata obrisano je u januaru, a najmanje u aprilu.

Najviše privrednih društava, koja su se prisala iz registra, bila su registrovana za delatnost nespecijalizovane trgovine na veliko (279) i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (141).

Među obrisanim preduzetnicima, najviše je bilo registrovanih za delatnost računarsko programiranje (1.185), restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (830), za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (629), taksi prevoz (624), za usluge pripremanja i posluživanja pića (568), za trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom (521).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara