APR: Založeno oko deset milijardi evra imovine u 2021.

Foto: Nova ekonomija

U Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima u Agenciji za privredne registre (APR) upisano je ukupno 189.560 aktivnih založnih prava zaključno sa krajem prošle godine, kojima se garantuje da će biti isplaćeno (odnosno ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja) 77,16 milijardi evra, piše na sajtu APR.  

Broj registrovanih založnih prava u Srbiji na kraju 2021. godine iznosio je 9.243, kojima su građani i firme garantovali za obaveze vredne 9,6 milijardi evra, objavila je Agencija za privredne registre.

U 2021. godini registrovano je za 8,5 odsto manje založenih prava u odnosu na 2020. godinu (10.106 založnih prava), ali je iznos potraživanja koja su njima obezbeđena veći za 2,6 miliona evra  u odnosu na 2020. godinu, piše na sajtu APR.

ODUZETA IMOVINA SAMO PREKO EAUKCIJA, SVE VIŠE LICITACIJA

Prema podacima APR-a, najviše se zalažu mašine i oprema, koje čine 28,2 odsto zaloge. Zatim, vozila sa 23,5 odsto ugovora, prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava 19 odsto, životinje kao garant čine 18 odsto zaloge i pokretne stvari koje ne spadaju u navedene kategorije čine 11,20 odsto. 

Zaloge privrede čine oko 52 odsto, dok založna prava građana čine 36 odsto.  

U strukturi poverilaca, banke zauzimaju najveći udeo 66,4 odsto, kompanije 15 odsto, Poreska uprava 3,4 odsto i građani oko tri odsto, ostali 11 odsto, objavila je Agencija za privredne registre.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.