FOTO: ArmsWatch

ArmsWatch: Oružje iz Krušika koristi Ukrajina protiv Donbasa

FOTO: ArmsWatch

Portal ArmsWatch objavio je danas da Ukrajina koristi oružje iz državne srpske fabrike Krušik u ratu protiv pobunjenika u Donbasu, regionu čije otcepljenje podržava Rusija.

Srbija zvanično nije izvozila oružje u Ukrajinu od početka rata sa samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom (DNR), ali ukrajinska vojska ipak koristi naoružanje proizvedeno u Krušiku 2016. godine, navodi ovaj portal.

Ministarstvo odbrane DNR objavilo je fotografije mine proizvedene u Krušiku koju je navodno ispalila Vojska Ukrajine u novembru, ali koja nije eksplodirala.

Dokumenti koji su dostavljeni ArmsWatch-u pokazuju da su te 2016. tri strane zemlje kupovale ovaj tip mine od srpske fabrike Krušik: SAD, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Saudijska Arabija zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu. Vlada SAD dozvolila je izvoz naoružanja u Ukrajinu u decembru 2017. godine. Ali Emirati jesu izvozili naoružanje u tu istočnoevropsku zemlju, navodi ArmsWatch.

Emirati i Ukrajina sklopili su sporazum o vojnoj saradnji 24. februara 2015. u Abu Dabiju, a tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će taj ugovor osnažiti odbrambenu sposobnost njegove države.

ArmsWatch navodi da se iz dokumenata vidi da su Emirati 2016. godine kupili 120.000 mina koje je proizveo Krušik, uključujući mine istog tipa kao one koje su korišćene u Donbasu.

Izvoznik je privatna srpska kompanija GIM, koju je predstavljao otac ministra policije Srbija, Branko Stefanović, piše ArmsWatch.

PROČITAJTE JOŠ:

Uzbunjivač: Krušik nabavljao čak i papir od firme bliske SNS

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara