Bajatović: Dovoljno ruskog gasa po konkurentnim cenama u naredne dve godine

Srbija će se i u 2019. i u 2020. snabdevati odgovarajućim količinama ruskog gasa po konkurentnim cenama, kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji je juče učestvovao na okruglom stolu "Gasna jednačina - izazovi snabdevanja gasom", održanom u ogranku SANU u Novom Sadu.

Upitan o rezoluciji Evropskog parlamenta protiv gradnje Severnog toka 2 i da li zbog nekih odluka može biti ugrožena gradnja nacionalnih gasovoda na Balkanu, uključujući i gasovod kroz Srbiju, Bajatović kaže da je ta odluka Brisela administrativna, a da život priča nešto drugo. Naveo je da je Finska potvrdila da neće povući dozvole za gradnju Severnog toka 2.

"Doći će do značajnog smanjenja proizvodnje gasa u Evropi, morate ga supstituisati. Ne možete ga zameniti takozvanim alternativnim izvorima energije. Niko neće izbaciti ruske isporuke gasa. Severni tok će se verovatno graditi" - rekao je Bajatović.


Kada je reč o Turskom toku, Bajatović kaže da se on radi isključivo po evropskim pravilima.


"Mi u Srbiji radimo po srpskom Zakonu o energetici koji je u svemu implementirao Treći energetski paket" - kaže Bajatović.


Naveo je da Francuska, Nemačka, Austrija (koja je produžila ugovor sa Rusijom), Mađarska i Bugarska žele Turski tok i dodatne količine gasa iz Severnog toka 2, što je u suprotnosti sa administrativnim odlukama nekih centara moći i onoga što zagovara briselska administracija, najvećim delom pod pritiskom Vašingtona.

Bajatović je naglasio da bez Rusije nije moguće rešiti energetsku jednačinu po pitanju gasa u Evropi, te da Srbija i zemlje regiona imaju ugovore sa ruskim "Gaspromom" do 2020, odnosno 2022.

Ključni momenat o kome ćemo govoriti je 2020. godina kada se prekida isporuka gasa preko Ukrajine.

"Svi imaju odgovarajuća tehnička i druga rešenja da niko ne ostane bez gasa" - rekao je Dušan Bajatović i dodao da će u budućnosti značajnije porasti dostava gasa brodovima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara