FOTO: Dušan Bajatović

Direktor Srbijagasa pohvalio predlog budžeta za 2019.

Bajatović: Predviđeno 1,8 milijardi evra za gasovod kroz Srbiju

FOTO: Dušan Bajatović
Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović pohvalio je predlog budžeta za 2019. godinu, posebno jer se njim predviđa 1,8 milijardi evra za izgradnju gasovoda od Bugarske do granice sa Mađarskom, kao i za proširenje skladišta gasa Banatski dvor.

Bajatović, koji je i poslanik Socijalističke partije Srbije, kazao je novinarima u parlamentu da je budžet uravnotežen, ali da pokazuje jasnu tedenciju da se "uđe u teoriju rasta".

"Baš zbog završetka konsolidacije ovaj budžet ulazi u nešto što se zove teorija rasta. Da bismo dalje razvijali našu državu potreban je veći nivo investicija. Nisu epohalne, to je 100 miliona evra više nego prošle godine za kapitalne izdatke, ali je početak", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, dug države je pao sa 70 odsto BDP-a na 55 odsto BDP-a, a očekuje se da će sledeće godine, sa predviđenim rastom pasti na 52 odsto.

"Treba imati u vidu da je budžet prvi budžet koji se donosi van okvira fiskalne konsolidacije. Država Srbija je i po međunarodnim ocenama, ne samo ocenama MMF-a i Svetske banke, izašla iz perioda fiskalne konsolidacije, to znači da imamo stabilne državne finansije", kazao je Bajatović.

On je naveo da je predviđeno sedam milijardi više za poljoprivredu, kao i da je predviđeno 200 miliona evra za ekologiju i zdravstvo, kao i ulaganja u vojsku i policiju.

Upitan da prokomentariše da li je moguća kvalitetna rasprava o budžetu, obzirom da se objedinjeno raspravlja o još 62 tačke, Bajatović je odgovorio da je za usvajanje dobrih rešenja dovoljno par sekundi.

"Čuli ste da se predviđa smanjenje doprinosa za preduzetnike koji će omogućiti uštedu od 12 milijardi dinara, to je 100 miliona evra, i za to je dovoljno da se potroši par sekundi, a ne sati za prepucavanje sa opozcijom", kaza je Bajatović.

On je kazao da je "sasvim druga stvar" to što je skupština pretvorena u arenu u kojoj se čuju "dnevno-politička prepucavanja" i istakao da je tri minuta sasvim dovoljno da se iznese stav o svakom članu zakona.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara