Foto: MUP Republike Srbije

Balkanski kartel zajednički ulaže u šverc kokaina

Foto: MUP Republike Srbije
Kriminalne grupe iz Srbije sve češće organizuju sopstvene operacije transportovanja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i postaju sve značajniji igrači u međunarodnom švercu te droge, navodi se u novom izveštaju o evropskom tržištu narkotika koji su sastavili Evropski centar za praćenje droga i Europol.

Srbi dobro sarađuju sa kriminalcima iz drugih država bivše Jugoslavije, tako da ih evropski policajci kolektivno i kolokvijalno nazivaju i "Balkanski kartel", dodaje se u izveštaju.

U svojim poduhvatima se sve češće služe "kraudsorsing" (crowdsourcing) biznis model, tako što nekoliko distributivnih (dilerskih) mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

Glavne lokacije na kojima Balkanski kartel operiše u Evropi jesu Španija, Holandija, Nemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi.  

"Ove organizovane kriminalne grupe se bave infiltracijom i korupcijom u ključnim evropskim međunarodnim lukama i uglavnom koriste kontejnere i luksuzne brodove za prevoz kokaina u EU", navodi se u izveštaju.

Navodi se i da su srpske kriminalne grupe preuzele tržište kanabisa u Češkoj, otpočevši uzgajanje marihuane u zatvorenom prostoru. Grupe iz Srbije i okruženja su sve više umešane u uzgajanju kanabisa i njegovim prometom na nivou cele EU, ocenjuje Europol.

Jedna od tri glavna pravca za uvoz heroina u Evropu kreće se kroz Balkan, u Sloveniju i Italiju, kopnenim putem, duž celog regiona. 

Albanske, bugarske i srpske bande nabavljaju heroin od grupacija iz Turske, ali su sve češće umešane u njegovu direktnu, uličnu prodaju u državama članicama EU. Time sve češće istiskuju druge tradicionalne veleprodavce te droge.

U dokumentu se dodaje da je godišnje tržištu narkotika u EU vredno najmanje 30 milijardi evra, kao i da je identifikovano najmanje 5.000 organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno uključene u prodaju droge.

Izveštaj napominje da se uprkos merama za suzbijanje narkotika potražnja ne smanjuje a da se ponuda poboljšava, kao a da je proizvodnja kokaina u Južnoj Americi i heroina u Avganistanu dostigla istorijske vrhunce.

PROČITAJTE JOŠ: 

CINS: Šarićev saradnik, osuđen za šverc droge, u poslu s malim hidroelektranama


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • dragan

    Eto ga minisengen na delu.

  • crni domino

    Zar sa tim biznisom pocinje da funkcionise "Mali sengen"!? Sada mi je jasno zasto u Jovanjici proizvodimo Kanabis!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.