Foto: Nova ekonomija

Bankare ne brine sve veće zaduživanje građana

Foto: Nova ekonomija
Građani Srbije sve više posežu za pozajmicama, ali su i dalje znatno manje zaduženi u odnosu na susede, ali i ostatak Evrope, prenosi Politika.

Kako za ovaj list navode u jednoj banci, tih 7 milijardi evra (koliko građani trenutno duguju bankama) je tek petina bruto domaćeg proizvoda, a plate, koje su presudne za vraćanje duga, sve više rastu. 

Privredna aktivnost se povećava, a svi makro ekonomski pokazatelji su dobri; inflacija je niska, a kurs stabilan.

Takođe, Narodna banka je ograničila da se keš zajmovi mogu vratiti u roku od osam godina, tako da se rizik od povećanog zaduživanja ne vidi, objašnjavaju za Poitiku.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se navodi, gotovinski krediti dostigli su 3,5 milijardi evra, koliko iznosi i zaduženje za stambene zajmove.

U Eurobanci kažu da je i tokom 2019. godine nastavljen trend potražnje za gotovinskim i refinansirajućim kreditima, zahvaljujući stabilnom tržištu i dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Kamatne stope su povoljne i stabilne, povećava se privredni rast i zaposlenost, što je dalo mogućnost dodatnom kreditiranju i većoj potražnji za gotovinskim kreditima.

Kako se dalje objašnjava, najčešći su dinarski krediti kada je reč o gotovinskim i refinansirajućim  kreditima, a najviše zbog povoljnih uslova, stabilnosti kretanja kamatnih stopa, koje su okvirno oko deset odsto, ali i poverenje u domaću valutu.

U Erste banci za Politiku kažu da je prosečan iznos keš kredita 400.000 dinara, a aktuelna nominalna kamatna stopa za gotovinske kredite je 4,54 odsto, plus tromesečni belibor, koji sada iznosi tri odsto, tako da je ukupna kamata oko 7,5 odsto.

Kako navodi ovaj dnevni list, imajući u vidu da građani bankama trenutno vraćaju sedam milijardi evra, to znači da u proseku svaki građanin Srbije banci duguje 1.000 evra, dok prosečan Hrvat duguje 3.800 evra.

Shodno ovoj statistici o „prosečnom dugovanju", građanin Bosne i Hercegovine „dužan" je 3.000 evra, Crnogorac oko 2.000, a Makedonac 1.500 evra.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara