Najveći profit od 2008. FOTO: Flickr

Banke imale najveći profit od izbijanja krize

Najveći profit od 2008. FOTO: Flickr

Celokupan finansijski sektor u Srbiji, izuzev faktoringa, poslovao je pozitivno u 2017. godini.

Banke su, zahvaljujući jednokratnim efektima, imale najveći profit od izbijanja svetske ekonomske krize 2008. godine, rečeno je na predstavljanju publikacije Finansije TOP 2017/18 časopisa "Biznis i finansije".

"Banke su u prošloj godini ostvarile rekordan profit od pretkrizne godine u ukupnom iznosu od oko 500 miliona evra, ali ne po osnovu svoje osnovne delatnosti, prikupljanja depozita i kreditiranja, već je to posledica ubrzane konsolidacije tog sektora i čišćenja bilansa od problematičnih kredita", rekao je broker Nenad Gujaničić.

On je istakao da i pored niskih kamata na kredite nema rasta bankarskih pozajmica jer nema privrednog rasta.

"Strane kompanije koje dolaze u Srbiju koristeći državne subvencije uzimaju pozajmice od svojih matičnih banaka, a domaća preduzeća, suočena s nelojalnom konkurencijom, finansiraju se iz domaćih izvora i ne uzimaju kredite jer se plaše nove finansijske krize", rekao je Gujaničić.

Po njegovoj oceni, sve dok ne budu jednaki uslovi na tržištu za sve učesnike neće biti rasta kreditne zaduženosti, a time ni ekonomskog rasta.

Banke u Srbiji su uvećale dobit sa 18,4 milijarde u 2016. godini na 63,6 milijardi dinara u 2017, dok je u sektoru osiguranja ukupna zarada iznosila 6,6 milijardi dinara, što je rast od 16,9 odsto.

Brokersko-dilerska društva ostvarila su dobit od 3,9 milijardi dinara, 674 miliona više nego prethodne godine, a dobit finansijskog lizinga od 494 miliona dinara je za 1,5 milijardi dinara manja nego 2016.

Prinos dobrovoljnih penzijskih fondova u iznosu od 346 miliona dinara je veći nego 2016. godine kada je bio 326 miliona dinara, a investicioni fondovi su smanjili dobit sa 64 miliona na 39 miliona dinara.

Faktoring društva su jedina poslovala negativno, iako je nihov gubitak u 2017. devet miliona dinara manji nego prethodne godine kada je iznosio 58 miliona dinara.

AIK banka je u 2017. ragirana kao vodeća po profitu, pre svega zahvaljujući efektima povoljne kupovine Alfa banke. Slede Banka Inteza, Komercijalna banka, Unikredit i Rajfajzen banka.

Prema ukupnoj premiji, najveće tržišno učešće i dalje ima Dunav osiguranje, zatim Đenerali, DDOR, Viner i Triglav osiguranje.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.