Pexels: Sporo se krećemo FOTO: Pexels

BDP nam raste 18 tromesečja uzastopno, ali i dalje nedovoljno

Pexels: Sporo se krećemo FOTO: Pexels

Privredni rast Srbije 18 tromesečja uzastopno raste, počev od pretkriznog perioda 2008. godine, navodi se u Izveštaju Narodne banke Srbije. Taj rast je, međutim, daleko od nivoa koji zemlje na ovom nivou razvoja kao što je Srbija treba da imaju. Zato nam i zemlje nekadašnjeg istočnog bloka izmiču u ekonomskom napretku.

Prema računici centralne banke, ekonomska aktivnost je za prva tri meseca ove godine, mereno BDP-om, bila viša za 14,0% nego pre 11 godina. Rast BDP je u prvom tromesečju ove godine iznosio 0,9%.

Podsećamo, Guvernerka Jorgovanka Tabaković , MMF, i Svetska banka drže se i dalje procena da će rast BDP Srbije u 2019. biti 3,5 odsto. Nasuprot njima su Evropska komisija, Fisklani savet i domaći ekonomisti koji očekuju niži privredni rast, oko tri odsto.

Evropska komisija prognozirala je nedavno da će privredni rast Srbije usporiti u odnosu na 2018. godinu, i iznositi 3,1 odsto u 2019. godini.  

PROČITAJTE JOŠ: BDP Srbije na kraju 2017. Isti kao 1977. godine. 

Čak i da se ispune prognose NBS i međunarodnih finansijskih institucija, stope rasta od oko tri odsto  su za Srbiju niske, iako mnoge zemlje u EU imaju i manje stope rasta. Ovo je često argument vladajuće većine ali reč je o poređenju neuporedivog. 

Privredni rast Srbije nije adekvatno porediti sa ekonomski razvijenim evropskim zemljama poput Nemačke ili Holandije, jer evropske zemlje na nižem nivou razvoja moraju da imaju znatno veće stope rasta.  Drugim rečima, Srbija slično zemljama istočne Evrope treba da beleže daleko veće stope od 5 odsto rasta. 

Korupcija, nepoštovanje vladavine prava, nedovoljna privatna i javna ulaganja, kao i loš obrazovni sistem su razlozi niskog privrednog rasta Srbije, ocenjuje se u analizi Fiskalnog saveta "Zašto privredni rast Srbije zaostaje”. 

Autori istraživanja navode da je po ekonomskom razvoju i životnom standardu stanovnika Srbija pri samom dnu među evropskim zemljama. 

Iako bi trebalo da Srbija ove zaostatke postepeno nadoknađuje bržim privrednim rastom – to se ne dešava. Naprotiv, zemlje CIE su u prethodnoj deceniji imale osetno brži privredni rast u odnosu na Srbiju, pa su joj u ekonomskom razvoju dodatno odmakle. 

BDP po stanovniku Srbije upola je manji od zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i tek je na trećini nivoa razvijenih zemalja Zapadne Evrope. BDP po stanovniku u Srbiji bio je na početku decenije na nivou od oko 62% proseka zemalja CIE, a u 2017. pao je na ispod 55%.

I.Pavlović


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara