Bejrut probudio sumnju: Kompanija iz Kruševca besplatno preuzela opasan otpad iz Makedonije

Foto: Pixabay

Organizacija "Vojvođanska zelena inicijatva" osvrnula se na tvrdnje medija u Severnoj Makedoniji prema kojima je "Тrayal korporacija AD Kruševac" prošle godine besplatno preuzela velike količine opasnog otpada i eksplozivnih predmeta od jedne kompanije iz Skoplja, preneo je N1.

"Mi za ovaj problem ne bismo saznali da nam ekološki aktivisti iz Makedonije nisu javili za to, mi ne pratimo makedonske portale. Mi smo kontaktirali Ministarstvo zaštite životne sredine i oni su nam rekli da ta kompanija iz Srbije nema dozvolu za transport i skladištenje ekološkog otpada", rekla je autorka emisije "Zelena patrola" Milica Alavanja za TV N1.

Napominje da država mora da proveri tu informaciju i dodaje da se ne zna gde se trenutno nalazi taj otpad.

Makedonski portal Lokalno.mk, nedavno je objavio tekst u kome piše da je u novembru 2019. godine tamošnja vlada uspela da ukloni štetno gorivo iz okoline Skoplja.

"Na osnovu zaključka vlade i sporazuma sa jedinim ponuđačem "Trayal Corporation AD Кruševac"- Republika Srbija, konačno je van zemlje izvezena velika količinu opasnih i eksplozivnih predmeta koji su prethodno bili u vlasništvu AD "Teas-Temko" na imanju AD "Makpetrol" u Skoplju", navodi taj portal saopštenje severnomakedonske vlade.

Dodaje se da je tako država otklonila opasnost od nesreće poput one koja se nedavno desila u Bejrutu.

ČEKAJUĆI ODVAJANJE OTPADA U DOMAĆINSTVIMA: KAKO RADI REGIONALNA DEPONIMA U SUBOTICI

"Intrigira i to da je kompanija iz Srbije, prema informacijama iz Makedonije, potpuno besplatno preuzela taj otpad. Kako je to moguće da se nekom to isplati, ako je reč o opasnom otpadu, nadležno ministarstvo je, smatramo, trebalo da bude obavešteno o tome", dodaje Milica Alavanja.

Autorka, koja već 10 godina snima emisiju "Zelena patrola", poručuje da je u ekeologiji najveći problem korupcija.

"Naši zakoni su relativno dobro napisani, ali je problem što se oni ne sprovode, fale nam inspekcijske službe, institucije koje će sprovoditi te zakone", rekla je Milica Alavanja.

OTPAD ĆE NAS UGUŠITI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara