Foto: Nova ekonomija

„Beograđanka“ u 11:00h napunila 45 godina

Foto: Nova ekonomija
Jedno od najprepoznatljivijih simbola Beograda, projekat arhitekte Branka Pešiča, zgrada „Beograđanka", danas je tačno u 11:00 časova proslavila  45. godina svog postojanja.

Ovo zdanje sa 23 sprata, visoko 101 metar i površine oko 40.000 kvadrata građeno je od 1969. do 1974. godine, a zaslugu što je Beograd dobio najvišu zgradu sa prvim restoranom vidikovcem zaslužan je i još jedan Branko Pešić, tadašnji gradonačelnik, piše portal građevinarstvo.rs.

Dve decenije kasnije, vidikovac je zatvoren, a radio-televizija „Studio B" je zakupila poslednji sprat i od tada se nije selio sa te atraktivne lokacije.

Kako navodi sagovornik ovog portala, Žika Maturkić, domaćin zgrade, na mestu današnje „Beograđanke", koja se nalazi na uglu ulica Masarikove i Kralja Milana, nalazila se jednospratna kuća Jeremije Milivojevića, koja je sagrađena 1890. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Zanimljivo je da je na tom mestu još 1941. godine trebalo da se gradi oblagoder za čuvene beogradske industrijalce i trgovce – braću Teokarović, ali usled izbijanja Drugog svetskog rata, od te ideje se odustalo, a zgrada je postojala sve do sredine šezdesetih.

Malo koje zdanje može da se pohvali da su se u njenu knjigu utisaka upisali Tito i Jovanka Broz, nobelovac Ivo Andrić, posada „Apolo Sojuza", ali i mnogobrojni sportisti, ambasadori i običan svet koji je uživao u veličanstveno pogledu na Beograd sa čuvenog vidikovca na vrhu.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara