Foto: Ilustracija iz konkursne dokumentacije

Beograd nabavlja dva pontona za turistička plovila

Foto: Ilustracija iz konkursne dokumentacije
Gradska uprava Beograda danas je raspisala tender za izgradnju dva pontona-pristaništa za brodove sa ciljem, kako su naveli, daljeg razvoja nautičkog turizma. 

„Nautički turizam ne podrazumeva samo velike putničke brodove, već i rečne jahte, kako stranih turista, tako i sve veći korpus domaćih [turista]", precizirao je Gradski Sekretarijat za privredu u konkursnoj dokumentaciji. 

Jedno od novih gradskih pristaništa će se nalaziti na levoj obali Save, u novobeogradskom Bloku 45, dok je izgradnja drugog predviđena na desnoj obali Dunava, u gročanskom naselju Vinča. Radovi će se izvoditi po idejnom projektu koji je izradio novosadski AXIS građevinski biro.

Rok za završetak radova je 60 dana od započinjanja izgradnje. Uslovi konkursa, između ostalog, predviđaju i da je ponuđač do sada uspešno isporučio barem tri objekta iste ili slične namene vrednosti ne manje od 72 miliona dinara.

U konkursnoj dokumentaciji nevedeno je da je Beograd već o svom trošku uredio, očistio i betonirao dve lokacije predviđene za postavljanje pontona, kao i da je obezbedio priključak za vodu i struju za buduće objekte. 

Tender je raspisan kao otvoreni postupak, tako da vrednost nabavke nije unapred poznata.

Republička Agencija za upravljanje lukama procenjuje da bi broj nautičkih turista u Srbiji do 2025. godine mogao da se uveća na preko 100.000 godišnje. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara